Razstava Varuj, ohrani … živi!: pohištvo naših prednikov in mizarska delavnica Antona Kosmača

30. septembra 2020

Razstava Varuj, ohrani … živi!: pohištvo naših prednikov in mizarska delavnica Anton Kosmač

Prostor:
Rokodelski center DUO, Mestni trg 34, 4220 Škofja Loka

Anton Kosmač je eden od zadnje pridruženih članov Sekcije DUO OOZ Škofja Loka, ki domuje v našem centru, razstava pa je njegova prva samostojna. Pomembno se nam zdi, da je naš RC DUO prostor, v katerem lahko predstavljamo kvalitetne ustvarjalce rokodelce, ki z odgovornostjo varujejo in ohranjajo dediščino naših prednikov, hkrati pa jo s svojim delom nenehno nadgrajujejo in umeščajo v sodobni čas.

Razstava je v Rokodelskem centru DUO Škofja Loka na ogled do 24.10.2020.

Anton Kosmač se v svoji mizarski delavnici v Poljanski dolini že skoraj 20 let ukvarja z obrtniškim mizarstvom. Na eni strani ustvarja replike tradicionalnih kosov pohištva kot so mentrge, zibke, skrinje, marejne, masivne mize in drugo pohištvo preteklih obdobij, na drugi strani pa izdeluje tudi sodobne kose pohištva iz masivnega lesa. Izjemna prefinjenost, natančnost in uporabnost se zrcalijo v visoki kakovosti njegovih izdelkov.

Vsak izdelek, ki nastane v delavnici je unikaten, izdelan po meri naročnika in iz najboljših kosov lesa. Izdelke oblikuje lepota naravnega materiala in  številni detajli v lesu, poseben značaj pa njegovim izdelkom dodajo tudi lesene klasične mizarske vezi, s katerimi ohranja znanja naših prednikov in dediščino mojstrov mizarjev. S pomočjo tradicionalnih mizarskih tehnik pa Tone izdeluje tudi sodobno pohištvo za sodobne domove.

Krovna tema letošnjih Dni evropske kulturne dediščine pod sloganom Spoznaj? Varuj, ohrani! naslavlja pomen prenašanja znanja o dediščini in izpostavlja izobraževanje o njej kot vseživljenjsko kategorijo. Najbolj učinkovit način učenja pa je učenje skozi delo in ustvarjanje z lastnimi rokami. Dediščina ni in ne sme biti le stvar preteklosti, ampak jo moramo živeti in vpletati v vsakdanje življenje. Razstava Varuj, ohrani, živi – pohištvo naših prednikov in mizarska delavnica Antona Kosmača kaže prav to in povezuje preteklost s sedanjostjo.

 

Deli na socialna omrežja

Prijavi se na E-novice

Vabimo vas, da se pridružite našim sledilcem. Na vaš e-naslov bomo pošiljali novice o dogajanju v našem rokodelskem centru.

S posredovanjem svojega e-naslova se strinjam z uporabo mojih podatkov za namene obveščanja.