Razstava Mama: zgodba o odraščanju in čudovitih trenutkih materinstva

11. februarja 2020

Termin:
11. 02. 2020

Prostor:
Rokodelski center DUO Škofja Loka

Cena:
Vstop prost!

MAMA: zgodba o odraščanju in čudovitih trenutkih materinstva

Razstavo avtorice Petre Vengar smo odprli v torek, 11. februarja 2020, razstava pa pri nas gostuje do konca marca 2020.

 

Razstava, ki jo je avtorica Petra Vengar poimenovala »Mama: zgodba o odraščanju in čudovitih trenutkih materinstva« je posvečena vsem ženskam in mamam. Napoveduje mesec marec in z njim dan žena ter materinski dan, predvsem pa v ospredje postavlja žensko, mamo in njen življenjski krog odraščanja.

Pred kratkim je izšla knjiga Volna in telo, v kateri se avtorica dr. Svetlana Slapšak ukvarja s kompleksnim odnosom med volno in svetom žensk. V njej opozarja, da volna kot material že od grške mitologije ta svet povezuje s svetom božanstev in nadnaravnim, tehnike obdelave volne pa ženskam že od nekdaj omogočajo posebno pozicijo v družbi. S sicer nevidnim delom doma so ženske že od nekdaj pomembno prispevale k družinski ekonomiji. Skozi zgodovino in predvsem z industrializacijo, pa se je ženskam s svojim znanjem in delom uspelo počasi pozicionirati v moški patriarhalni družbi in tudi s pomočjo volne so ženske počasi pridobivale svoj glas.
Z volno in z učenjem tehnik njene obdelave se ustvarjajo pomembne vezi med generacijami, ko babice in mame svoje znanje prenašajo na svoje vnuke in otroke.

Volna daje svoj glas tudi Petri Vengar, avtorici razstave. Ta pripoveduje o univerzalnem življenjskem ciklu, hkrati pa Petra vanjo vpleta tudi sebe. Tudi ona je mama in z ustvarjanjem Petrušk si je ustvarila poklic, s katerim skrbi za svojo družino. Njene stvaritve potujejo po celem svetu tudi zato, ker pripovedujejo univerzalne zgodbe in budijo univerzalna čustva.
Petruške nimajo uporabne funkcije, imajo pa izjemno estetsko vrednost. So volnene skulpture, ki pripovedujejo zgodbe. Funkcija Petrušk je predvsem zelo intimna, saj posameznika nagovarja osebno, v prostor, v katerem so prisotne, pa vnašajo pozitivno energijo in veselje. Ob prisotnosti Petrušk se omehčamo, spomnimo na otroštvo in se povežemo z nadnaravnim. Petra Vengar s svojimi rokami volnene skulpture oživlja, jim vdahne osebnost, z njimi pa nam ustvari prijetno okolje, ki ga preprosto potrebujemo.

“Razstava avtorica Petre Vengar »Mama: zgodba o odraščanju in čudovitih trenutkih materinstva« je posvečena vsem ženskam in mamam.”Na razstavi svoje delo predstavlja Petra Vengar, ki ustvarja pod imenom Petruška.
Petruške so pravljična bitja, ki nastajajo v tehniki suhega polstenja. Volna kot vsestranski material, je postal tudi medij za umetniški izraz. Z njenimi lastnostmi, mehkobo in barvami lahko dosežemo zanimive dekorativne učinke, skozi ustvarjalni proces pa ustvarjalec ustvari energijo, ki vnese v prostor posebno vrednost.

 

Deli na socialna omrežja

Prijavi se na E-novice

Vabimo vas, da se pridružite našim sledilcem. Na vaš e-naslov bomo pošiljali novice o dogajanju v našem rokodelskem centru.

S posredovanjem svojega e-naslova se strinjam z uporabo mojih podatkov za namene obveščanja.