Narava, ujeta v vlakna

Vljudno vabljeni na odprtje in ogled razstave

NARAVA, UJETA V VLAKNA

rokodelke in tekstilne oblikovalke Lili Panjtar

5. april – 7. maj 2022
Rokodelski center DUO Škofja Loka

 

Ustvarjalno delo Lili Panjtar je težko uokviriti, saj svoje znanje in ustvarjalno potrebo izraža in prepleta preko različnih materialov in tehnik. Kljub temu pa večina njenega dela temelji na sodobni interpretaciji bogate kulturne dediščine. Zase pravi, da je po izobrazbi oblikovalka, po duši pa rokodelka. Njeno delo obsega tako idejni in oblikovalski del ter tudi tehnično, ročno izdelavo izdelkov.

Strokovno se je Lili izoblikovala v tekstilni industriji, v škofjeloški Odeji, kjer je kot oblikovalka in vodja projektov delovala 20 let. Za svoje avtorske kolekcije tekstilij za dom in celostne sejemske nastope je prejela več strokovnih nagrad. Od leta 2013 je samozaposlena in deluje v svojem LILA STUDIU v Škofji Loki. Poleg grafičnega, produktnega in tekstilnega oblikovanja za posameznike in podjetja se loteva tudi unikatnega oblikovanja in rokodelstva.

Zadnja leta jo zanimajo predvsem različne tehnike oblikovanja naravnih materialov, ob tem pa raziskuje stare tehnike obdelave in vzorčenja tekstilnih vlaken (polstenje, ročno barvanje z indigom, primitivni ročni potisk, rastlinski odtisi …).

Razstava nakazuje neskončne možnosti vzorčenja naravnih vlaken s pomočjo narave … Lili se je tokrat poigrala z listi vrtnice in robide s svojega vrta. Seveda ni mogla brez čarobnega indiga, ki ga uporablja povsem organsko, brez kemikalij, kar je zanjo poseben izziv. Lili namreč pri svojem delu nikoli ne uporablja kemikalij in sintetičnih barvil. Ustvarjanje v tradicionalnih tehnikah jo povezuje s predniki, njej avtorski izraz pa stara znanja umešča v sodobni čas.

V razstavnih izdelkih se odraža način življenja avtorice, ki na robu gozda živi v sozvočju z naravo in v njej išče neskončen navdih. Lili Panjtar predstavlja kolekcije tekstila za dom, ki nosijo zgodbo sobivanja z naravo, uporabe rastlin in naravnih postopkov barvanja za izražanje svoje ustvarjalnosti. Pri izdelavi se je poigrala z listi vrtnice in robide s svojega vrta, tekstil pa je barvala tudi s čarobnim indigom. Vsi postopki so potekali brez kemikalij, kar predstavlja poseben izziv. Barvanje z rastlinami je že samo po sebi čarobno, polno presenečenj in nepredvidljivih rezultatov, ki pa so za ustvarjalko neprecenljiva nagrada.

Na razstavi Narava, ujeta v vlakna nam je Lili ustvarila varen in sproščujoč prostor, ki vnaša naravo v urbani prostor in kaže na to, da narava in sodobni način življenja lahko in morata sobivati.

Vljudno vabljeni!

Deli na socialna omrežja

Prijavi se na E-novice

Vabimo vas, da se pridružite našim sledilcem. Na vaš e-naslov bomo pošiljali novice o dogajanju v našem rokodelskem centru.

S posredovanjem svojega e-naslova se strinjam z uporabo mojih podatkov za namene obveščanja.