JELKA – novoletna pop-up trgovina v Metalki

07. decembra 2021

JELKA - novoletna pop-up trgovina v Metalki

V izložbi pritličja poslovne stavbe Metalka v centru Ljubljane bo med praznično nakupovalno mrzlico odprla vrata novoletna pop-up trgovina Jelka in ponudila sveže trajnostne izdelke slovenskih oblikovalcev in oblikovalk.

Ustvarjalci ljubljanske delavnice Levo bodo v goste pripeljali škofjeloške Kreativnice, keramične izdelke Zanamizo, Pečeno pohištvo, kozarec Zvonko ter oblikovalko Špelo Ambrož. Na ogled in nakup bodo vse nujne novoletne potrebščine, ki spadajo pod jelko: keramična posoda, vaze, okraski, nenavadni objekti, namizni pogrinjki, šali, blazine, rokavice, leseni poličniki, fotografije in tapiserije.

Obiščite nas v tednu med 17. in 24. decembrom, med 11. in 19. uro in si brez slabe vesti privoščite novoletna darila! Z nakupom boste prispevali k razvoju družbeno angažiranega oblikovanja in podprli mlade oblikovalce in oblikovalke iz domačega okolja. Odprtje trgovine bo v petek 17. decembra ob 17. uri, ko bomo začetek praznovanja proslavili s cimetovimi piškoti in kuhanim vinom. Vabljeni na druženje z darili pod jelko!

Predstavitev sodelujočih kreativnic si preberite spodaj, ostale sodelujoče pa lahko spoznate tukaj.

𝗔𝗻𝗷𝗮 𝗠𝘂𝘀𝗲𝗸, 𝗔𝗠𝗨𝗦𝗘

Po izobrazbi je krajinska arhitektka, zadnjih sedem let pa se posveča izključno polstenju. Ustvarja unikatna oblačila, modne dodatke in izdelke za dom v prastari tehniki mokrega polstenja (filcanja). Zaznamuje jo sodobno, minimalistično oblikovanje in uporaba naravnih materialov, poleg volne tudi lan, kopriva, konoplja, svila … Izdelke tvori iz osnovnega vlakna in ne iz blaga. Ustvarja v brezšivni tehniki, torej so vsa vlakna med seboj prepletena v enoten kos brez nastanka odpadnega materiala – v skladu z ‘zero-waste’ ideologijo. Ustvarja v svojem ateljeju Amuse, v starem mestnem jedru Škofje Loke ob reki Sori.

𝗟𝗶𝗹𝗶 𝗣𝗮𝗻𝗷𝘁𝗮𝗿, 𝗟𝗜𝗟𝗔 𝗦𝗧𝗨𝗗𝗜𝗢

Kot oblikovalka se je izoblikovala v tekstilni industriji, v škofjeloški Odeji, kjer je kot oblikovalka in vodja projektov delala dvajset let. Za svoje avtorske kolekcije in celostne sejemske nastope je prejela več strokovnih nagrad. Od leta 2013 je samozaposlena in deluje v svojem LILA STUDIU v Škofji Loki. Poleg grafičnega, produktnega in tekstilnega oblikovanja se loteva tudi unikatnega oblikovanja in rokodelstva. Posveča se različnim tehnikam oblikovanja naravnih materialov in raziskovanju starih tehnik obdelave in barvanja tekstilnih vlaken (mokro polstenje, ročno barvanje z indigom, primitivni ročni potisk …).

𝗡𝗶𝗻𝗮 𝗩𝗮𝘀𝘁𝗹 Š𝘁𝗲𝗳𝗲, 𝗠𝗼𝗷𝗱𝗼𝗺

Nina Vastl Štefe je arhitektka, ki projektira objekte malih meril. Poleg arhitekture pa se posveča tudi tekstilu. Pod svojo blagovno znamko Mojdom oblikuje in izdeluje tekstil za dom iz naravnih materialov. Izdelki so enostavni in oblikovno izčiščeni. Materiale ročno barva tudi z barvili iz rastlin, izdelke pa ročno šiva in tiska. Za svoje ustvarjanje uporablja le naravne materiale kot so lan, volna, surova svila, kopriva, konoplja in ramija. Pri oblikovanju sledi ideji čiste misli in čiste oblike. Pomemben se ji zdi neposreden stik z materiali in delo z rokami. V naravi vidi likovni navdih in v njej išče divje rastline, ki dajejo hrano, barve in vlakna.

Silva Horvat, ročno tkanje Silva

Po končani Srednji tehnični šoli v Kranju, smer tkalstvo, se je Silva Horvat zaposlila v tovarni dekorativnih tkanin Dekorativna v Ljubljani. Kot oblikovalka tkanin je bila tam zaposlena 15 let, ob delu pa je doštudirala na Naravoslovnotehniški fakulteti, smer Oblikovanje tekstilij.
Od leta 1985 je delovala v svobodnem poklicu kot samostojna kulturna delavka. Sedaj je že upokojena, a še vedno aktivna. Ukvarja se predvsem z avtorsko tapiserijo in oblikovanjem tekstilij. Izdelke tke iz čiste volne ali volne, kombinirane z drugimi materiali.

Deli na socialna omrežja

Prijavi se na E-novice

Vabimo vas, da se pridružite našim sledilcem. Na vaš e-naslov bomo pošiljali novice o dogajanju v našem rokodelskem centru.

S posredovanjem svojega e-naslova se strinjam z uporabo mojih podatkov za namene obveščanja.