DREVESA POTUJEJO?!

DREVESA POTUJEJO?! Razstava izdelkov iz invazivnih tujerodnih in domačih prezrtih vrst lesa

Termin:
15. 02. 2022

Prostor:
Rokodelski center DUO Škofja Loka

DREVESA POTUJEJO?! Razstava izdelkov iz invazivnih tujerodnih in domačih prezrtih vrst lesa

Invazivne tujerodne drevesne vrste. Uporabiti njihov les ali ne?
Prezrte domače lesne vrste. So primerne za izdelavo lesenih izdelkov?

Razstava zaokroža raziskovalni in ustvarjalniproces dijakov Srednje šole za lesarstvo Šolskega centra ŠkofjaLoka. V okviru projekta ALPTREES so dijaki iskali odgovore na vprašanjauporabe lesa invazivnih tujerodnih drevesnih vrst in primernostiuporabe prezrtih domačih lesnih vrst.
Gre za prve samostojne projekte dijakov 3. letnika Srednje šole zalesarstvo, ki so se ob procesu načrtovanja in razvoja lesenih izdelkov spoznavali s široko paleto lastnosti tujerodnih invazivnih drevesnih vrst, ki so k nam pripotovale iz drugih kontinentov. Med temi so najpogostejše navadna robinija, rdeči hrast, ameriški javorin visoki pajesen. Hkrati pa so dijaki spoznavali tudi prezrtedomorodne drevesne vrste, ki se jih le redko uporablja. Odkrivali soznačilnosti navadne breze, rdečega bora, češnje in črne jelše.
Izhodišče razstave pa je veliko širše od same uporabne vrednosti lesa. Ob razvoju izdelkov so se namreč dijaki ukvarjali z aktualnimi temami, ki na prvi pogled niso neposredno povezane s tujimi invazivnimi drevesnimi vrstami. Razmišljali so o migracijah, življenjskem ciklu (posameznika in izdelkov), vprašanju podnebnihsprememb, trajnosti in zdravega življenjskega okolja.

Vsak izdelek na razstavi nosi svojo zgodbo, kot jo nosi vsako posamezno drevo. Celota pa obiskovalce nagovarja k razmisleku in razumevanju pomena lesa kot trajnostne surovine v Sloveniji. Nosi sporočilo nujnosti sodelovanja med strokovnjaki in mladimi, povezovanja učenja in praktičnega dela, ustvarjalnosti in poslanstvacelostnega pristopa v pedagoškem delu.

Razstava bo na ogled do 25. marca 2022.
Vljudno vabljeni!

FB dogodek

Več o posameznih izdelkih pa si lahko preberete in poslušate tukaj.

ALPTREES projekt je sofinanciran s strani transnacionalnega programa Interreg V-B Območje Alp iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj. Več o projektu ALPTREES

Deli na socialna omrežja

Prijavi se na E-novice

Vabimo vas, da se pridružite našim sledilcem. Na vaš e-naslov bomo pošiljali novice o dogajanju v našem rokodelskem centru.

S posredovanjem svojega e-naslova se strinjam z uporabo mojih podatkov za namene obveščanja.