Volna: priročnik o obdelavi volne

12. oktobra 2022

Izdali smo priročnik o postopkih obdelave volne: Volna!

V okviru projekta Roko-delci smo se v tem letu posvetili dokumentiranju postopkov obdelave volne. Na pobudo mojstrice rokodelke Bojane Ažman smo izdali priročnik, v katerem so dokumentirani postopki obdelave runa – od pranja, česanja, predenja in barvanja z rastlinami. Dragoceno znanje in zbrano gradivo smo nadgradili še s filmom, v katerem smo dokumentirali tudi striženje ovc ter predstavili značilnosti domače volne ter prizadevanja za izbolšanje kakovosti volne.

Iskrena hvalavse sodelujočim:

Bojani Ažman, ki je pripravila gradivo za priročnik in z nami v besedi ter sliki delila svoje bogato znanje. Gradivo je zbrala predvsem zaradi lastne izkušnje, svojih začetkov učenja, ko ni bilo na voljo skoraj nič domače literature.

Eveline in Janezu Smrtniku, kmetija Kovk, kjer so predstavili svoje delo in prizadevanja Društva rejcev ovc jezersko-solčavske pasme za izboljšanje kakovosti volne ter predstavili značilnosti domače volne.

Alojzu Novaku, strižcu ovc za prikaz striženja ovc.

Loškemu muzeju Škofja Loka za so-koordinatorstvo celotnega procesa in strokovno sodelovanje pri pripravi vsebin.

Jani Jocif za fotografijo in oblikovanje priročnika.

Članom ekipe Karatafilm za snemanje in montažo dokumentarnega filma.

Gradiva so dostopna tudi v digitalni obliki. Priročnik je dostopen tukaj, dokumentarni film pa tukaj.

 

Projekt Roko-delci sofinancira Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja RS 2014 – 2020. Organ upravljanja, določen za izvajanje Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014 – 2020, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Za vsebino odgovarjata Razvojna agencija Sora d. o. o in Loški muzej Škofja Loka.

Deli na socialna omrežja

Prijavi se na E-novice

Vabimo vas, da se pridružite našim sledilcem. Na vaš e-naslov bomo pošiljali novice o dogajanju v našem rokodelskem centru.

S posredovanjem svojega e-naslova se strinjam z uporabo mojih podatkov za namene obveščanja.