Vezemo

13. oktobra 2022

Kratka zgodovina vezenja ali zakaj je to pedantno rokodelsko delo tako posvečeno …

Vezenje je bilo na Slovenskem izpričano že v poznem srednjem veku. Sprva je bila vezenina zaradi dragocenih in redkih materialov dosegljiva le višjemu sloju. Bila je vrsta statusnega simbola, ki so ga uporabljali cerkveni in posvetni vladarji. V 17. in 18. stoletju se je raba razširila na ostalo prebivalstvo, najprej na plemstvo in meščanstvo, nato pa tudi na premožen in manj imovit kmečki sloj. Najprej so vezli v samostanih, krojaških in vezilskih cehih in v nekaterih gradovih. Znanje ročnega vezenja je bilo od druge polovice 19. stoletja del obveznega šolanja in je s tem izgubilo statusni učinek. Ženske so z vezenino okrasile in bogatile tekstil, ki je bil del t. i. bale. To je tekstil, ki so ga ženske pripravljale v času deklištva za svoj nov dom, predvsem prte in posteljno perilo.

Danes se ročno veze predvsem praznične prte in prtiče, okrasne prevleke za vzglavnik, cerkvene prte in drugo tekstilno opremo, mašne plašče, detajle poustvarjenih historičnih kostumov in seveda folklorne kostume. Pri izdelavi folklornih preoblek so uporabljene posebne, večinoma enobarvne vezenine: zlate, črne in bele vezenine (bela je, na primer, značilna za pečo, s črno pa se krasi čelnike na avbi. Poleg enobarvnih pa je pri t. i. narodni vezenini pogost tudi dvobarven modro-rdeč vzorec.

Danes je znanje vezenja ponovno v porastu, saj je učenje zelo dostopno na spletu. Še vedno pa je izrednega pomena predajanje rokodelskega znanja pod strokovnim mentorstvom v živo, saj se s tem prenašajo tudi marsikatere osebne izkušnje, gib pa je lažje usvojljiv.

V treh toplo-hladnih jesenskih sredah smo v Rokodelskem centru DUO Škofja Loka izpeljali začetni tečaj vezenja z mentorico mojstrico Alojzko Potočnik. Zbrale so se štiri nadobudne tečajnice, ki so tekom srečanj osvojile osnovno znanje vezenja: stebelni, polni in narodni vbod, izpeljavo vijug in polnega vboda v primeru kroga. Seznanile so se tudi z ohranjanjem in primerno obdelavo že izdelanih vezenin. Lojzka je mojstrica vezenja in izkušena pedagoginja, saj svoje znanje odmerja in pomaga reševati ovire. Tečajnice so tekom srečanj in v času domačih nalog izdelale vezen prtič z nageljnom. Srečanja so bila bogata, družabna in prijetna.

Naznanjamo, da bo nadaljevanje tečaja vezenja že v novembru, in sicer bo primeren tako za začetnice in vse, ki že obvladate osnovne vbode. Nadaljevali bomo s tehniko rišeljeja. Srečanja bodo potekala ob torkih, od 17. do 20. ure v Rokodelskem centru DUO Škofja Loka. Prispevek za strokovno mentorstvo in ves material je 80 €.

Prisrčno vabljeni!

Deli na socialna omrežja

Prijavi se na E-novice

Vabimo vas, da se pridružite našim sledilcem. Na vaš e-naslov bomo pošiljali novice o dogajanju v našem rokodelskem centru.

S posredovanjem svojega e-naslova se strinjam z uporabo mojih podatkov za namene obveščanja.