TRENUTKI SKUPAJ: Razstava izdelkov Uršule Oitzl Magister

Razstava izdelkov Uršule Oitzl Magister TRENUTKI SKUPAJ je odprta med 30. majem in 23. junijem 2023

Uršula Oitzl Magister ustvarja pod svojo znamko Urchic porcelan in ji posveča celotno svoje profesionalno življenje. Po končanem študiju in delu v arhitekturi je v oblikovanje porcelana prestopila predvsem zaradi želje po neposrednem stiku z materialom in izvedbi celotnega procesa – od skice do končnega izdelka.

Kot pravi sama je keramika medij, ki ji nudi široko polje za izražanje. Poleg prijetnosti in prvinskosti materiala je procesu dela z njo dodana čarobnost eksperimentiranja z materiali in oblikami ter pričakovanje končne manifestacije, ki jo izdelkom da vročina peči. V tem bogatem svetu keramike ima za avtorico porcelan posebno mesto.

Zaradi svoje dvojnosti. Ta je hkrati trden in prosojen. Izdelki iz porcelana so na pogled izjemno nežni in elegantni, a so hkrati trdni. So sodobni, a s pridihom tradicionalnega. Prosojnost porcelana ustvarja neke nove dimenzije, ki izdelkom dajejo svežino in prefinjenost. Uršula se pri oblikovanju izdelkov poigrava z oblikami, teksturami in grafikami, ki so pomešane s subtilnimi barvami na uporabnih izdelkih.

Navdih za ustvarjanje se pri njenem delu največkrat rodi iz dela in ustvarjanja samega, ki se prepleta z utrinki iz narave in vsem, kar daje življenju ritem – gib, ples, čustva, otroci, mesta … Tudi imena kolekcij kažejo na to. Na razstavi med drugim predstavlja kolekcijo Barok, Alpe, Smučine, set Dama in Sneguljčica.

Uršula vedno poudarja, da so kolekcije Urchic porcelan narejene za povezovanje ljudi in ustvarjanje gostoljubnega vzdušja. Kar nekaj kolekcij pa je plod soustvarjanja in sodelovanje z drugimi ustvarjalci. Na razstavi so predstavljene tri take kolekcije – Plečnikova šalca z žličko, pri kateri sodeluje z Lucijo Perko, arhitektko in oblikovalko nakita, Urikuri kolekcija je nastala v sodelovanju z ilustratorko Urško Juršič, kolekcija Vurnikov nagelj pa s Centrom za arhitekturi in Naravoslovno tehniško fakulteto v Ljubljani. Vsaka od kolekcij nosi svojo zgodbo in vsak izdelek prinaša veselje in čarobnost.

Foto arhiv Uršule Oitzl Magister, Urchic in RC DUO Škofja Loka

Deli na socialna omrežja

Prijavi se na E-novice

Vabimo vas, da se pridružite našim sledilcem. Na vaš e-naslov bomo pošiljali novice o dogajanju v našem rokodelskem centru.

S posredovanjem svojega e-naslova se strinjam z uporabo mojih podatkov za namene obveščanja.