Rokodelsko na Visokem 2023

Vabljeni 10. 9. 2023 na Dvorec Visoko!

Rokodelski center DUO Škofja Loka ponovno pripravlja rokodelski dogodek na Visokem!

Rokodelsko na Visokem 2023
nedelja, 10. september
Dvorec Visoko

V nedeljo, 10. 9. 2023 na Dvorcu Visoko pripravljamo bogat program na prostem. Potekal bo osrednji rokodelski sejem, razstave na prostem, rokodelske delavnice, pripovedovanje za otroke in odrasle, bogat otroški program, poskrbeli bomo za kulinariko in glasbeno dogajanje. Dogodek bomo sklenili z večernim koncertom ob 18. uri – Letos v goste prihaja Terrafolk trio!

 

Podrobneje o programu:

10.00–18.00: ROKODELSKI SEJEM
Osrednji del dogodka je rokodelski sejem, na katerem se s svojimi izdelki in prikazom rokodelskih veščin predstavljajo mojstri in mojstrice, ki so z našim centrom povezani tako ali drugače.
Poleg domačih mojstrov in mojstric bodo z nami tudi rokodelci drugih rokodelskih centrov, ki so združeni v Konzorciju rokodelskih centrov Slovenije. Na dogodku sodeluje preko 30 sodelujočih.

 

ROKODELSKE DELAVNICE
Tekom celega dneva se boste obiskovalci lahko udeležili različnih rokodelskih delavnic, ki jih bodo vodili različni rokodelci. Razpored in termini posameznih delavnic bodo v kratkem objavljeni na FB dogodku.

 

10.00–17.00: OTROŠKI PROGRAM
Zavod KRES
Poseben program ekipa Zavoda Kres pripravlja za najmlajše obiskovalce. Rajali bodo ob igri na prostem, družabnih igrah naših prednikov in ustvarjanju. Seveda pa za prosto igro še veliko drugih izzivov in starih iger ter prijeten kotiček za počitek.

 

10.00–16.00: SKUPNOSTNI KOTIČEK
Pletilska skupnost Breja preja
V skupnostnem kotičku bo Breja preja pripravila Štrikeraj, odprt za vse obiskovalce. V sproščenem ambientu in ob klepetu bo potekalo celodnevno ustvarjanje – povabljeni boste k ustvarjanju tekstilnih slik s tiskom z rastlinami in vezenjem. Poprijeli boste lahko tudi za pletilke in kvačke. Spodbujamo skupno ustvarjanje otrok in njihovih staršev.
Breja preja bo na ogled postavila tudi razstavo tekstilnih slik Zgodboprejke. Intimne zgodbe žensk, ki so se v Škofjo Loko priselile iz drugih držav, na ustvarjenih delih nosijo sporočilo, da je umetnost namenjena vsem ter da sta umetnost in skupnost zmožni rešiti ali vsaj občutno izboljšati marsikatero življenje. Zgodboprejke dajejo glas ženskam, ki so v družbi pogosto preslišane.

 

12.00 in 16.00: PRIPOVEDOVANJE ZA OTROKE IN ODRASLE
Grable, društvo za kreativno grabljenje sveta
Pripovedovanje zgodb je od vedno tesno povezano z rokodelstvom. Tokrat bo v dopoldanskem času pripovedovanje namenjeno otrokom. Pripovedovalsko-likovni duet Petre Čičič in Anje Fabani bo poskrbel za preplet zgodb in ustvarjalnosti. Popoldne pa bodo pripovedovalke prepovedale zgodbe, namenjene odrasli publiki.

 

RAZSTAVE NA PROSTEM
ROKODELCI – ROKE SPOMINA
V treh sklopih Nit, Les in Ogenj fotografinja Jana Jocif predstavlja del obširnejše serije fotografij, ki so nastajale v letu 2009. S svojimi obiski v rokodelskih delavnicah Škofjeloškega je beležila delovne prostore in način življenja nosilcev redkih rokodelskih znanj.

REGISTER NESNOVNE KULTURNE DEDIŠČINE
Slovenski etnografski muzej je nacionalni koordinator Registra nesnovne kulturne dediščine. Na razstavi preko fotografij predstavljajo rokodelske veščine, ki so vpisane na register in njihov spreminjanje skozi čas.

 

10.00–19.00: KULINARIKA
S hrano in pijačo nas bo skozi cel dan razvajala restavracija Kompliment, na Dvorcu Visoko pa je odprta tudi Kavarna Visoko s svojo slastno ponudbo.

 

18.00: VEČERNI KONCERT: Terrafolk trio
Zasedba, ki jo sestavljajo vrhunski glasbeniki Bojan Cvetrežnik, Barja Drnovšek in Danijel Černe – Mystica, se pri muziciranju ne držijo ustaljenih pravil in v svoji glasbi prepletajo različne glasbene sloge. Po pravilu pa so nepredvidljivi, predvsem pa svojo strast do glasbe neusmiljeno delijo s publiko (najraje v živo) in odpirajo glasbene svetove tu in tam. Tudi na Visokem!

 

Več o dogodku najdete tukaj 
Veseli bomo vaše družbe in seveda tudi širitve vabila 🙂
Se srečamo na Visokem!

Deli na socialna omrežja

Prijavi se na E-novice

Vabimo vas, da se pridružite našim sledilcem. Na vaš e-naslov bomo pošiljali novice o dogajanju v našem rokodelskem centru.

S posredovanjem svojega e-naslova se strinjam z uporabo mojih podatkov za namene obveščanja.