Rokodelski tabor 2022 – Tradicionalne obdelave lesa

23. avgusta 2022

Rokodelski tabor 2022 v Škofji Loki!

V letu 2022 prvič izvajamo rokodelske tabore po celi Sloveniji. Del tega je tudi Rokodelski center DUO Škofja Loka, ki skupaj s soorganizatorji izvaja rokodleksi tabor na temo obdelave lesa.

Les, kot tradicionalno prisoten material, so na Škofjeloškem uporabljali že od nekdaj. Uporaba masivnega lesa in obujanje tradicionalnih tehnik njegove obdelave se v zadnjem času ponovno obuja in postaja vedno pomembnejša. K temu pripomore splošna ozaveščenost javnosti, predvsem pa vztrajno delo mojstrov rokodelcev in pedagoško delo Srednje šole za lesarstvo.

Z izborom in povezavami med vsebinami želimo doseči, da bi ciljna skupina mladih, ki jih zanima les ali se z njegovo obdelavo že ukvarjajo, dobila priložnost drugačne delovne izkušnje izven šolskega pedagoškega programa. Vsebine dopolnjujejo formalni izobraževalni sistem in dajejo prostor za praktično delo z mojstri rokodelci, katerih delo temelji na tradicionalnih principih in uporabah tradicionalnih tehnik obdelave lesa.

Rokodelskega tabora v Škofji Loki se je udeležilo 9 udeležencev in udeleženk, ki so pod mentorstvom Matije Hiršenfelderja, Toneta Kosmača in Janeza Krišlja spoznavali delovne procese izdelave končnega izdelka. V izdelkih se prepletajo znanja izdelave tradicionalnih mizarskih vezi, rezbarstvo in pletarstvo.

Namen in cilji tabora je tako predstavitev tradicionalnih tehnik obdelave lesa in njihovih prednosti. Z vzpodbudo udeležbe mladih prispevamo k  umeščanju tradicionalnega znanja in uporaba domačega lesa v sodobno lesno produkcijo. Mladim omogočamo, da se učijo in sodelujejo z izkušenimi vrhunskimi mojstri rokodelci in samostojno izdelajo preprostejši in zahtevnejši izdelek. Seveda pa je pomembno druženje in povezovanje mladih, medsebojna izmenjava znanj in izkušenj ter promocija rokodelstva na splošno.

Izjemna zagnanost mladih, srkanje znanja in složnost med udelženci nas je napolnila z veseljem in potrditvijo, da delamo v pravo smer!
Iskrena hvala mentorjem Matija Hiršenfelder, Tonetu Kosmaču Masivno.si in Janezu Krišlju ter Ireni Leban iz Srednje šole za lesarstvo Šolski center Škofja Loka. Seveda pa iskrena hvala udeležencem – verjamemo, da boste znanje še kako dobro vnovčili pri svojem delu!

Video reportažo in odzive metorjev ter udeležencev pa si lahko ogledate tukaj.

Deli na socialna omrežja

Prijavi se na E-novice

Vabimo vas, da se pridružite našim sledilcem. Na vaš e-naslov bomo pošiljali novice o dogajanju v našem rokodelskem centru.

S posredovanjem svojega e-naslova se strinjam z uporabo mojih podatkov za namene obveščanja.