ROKO-DELCI – Volnena preproga

ROKO-DELCI - Volnena preproga

Na Škofjeloškem že drugo leto poteka projekt na temo dokumentiranja tradicionalnih rokodelskih znanj, njihovega prenašanja in aktualizacije za
sodobni čas. Pomenljivo smo ga poimenovali Roko-delci. Vse, s čimer se v projektu ukvarjamo, ustvarjajo roke številnih posameznikov, mojstrov rokodelcev in mojstric rokodelk. Vsak od njih ohranja določen del kulturne dediščine, se povezuje z drugimi posamezniki in deli svoje znanje v lokalnem okolju in širše. Rokodelci niso le obrtniki, nosilci specifičnih znanj in veščin, ampak so hkrati nosilci poslanstva, s katerim pomembno prispevajo k ohranjanju in prenosu teh znanj.

V koordinaciji Rokodelskega centra DUO Škofja Loka smo izvedli tudi več izobraževanj. V mesecu novembru 2022 so se udeleženci in udeleženke PUM-o Škofja Loka srečevali v ateljeju AMUSE, kjer ustvarja in deluje mojstrica polstenja Anja Musek. Pod njenim mentorstvom so skupaj zasnovali in ustvarili volneno preprogo, ki simbolizira pomen skupnega dela in so-ustvarjanja. Preproga bo dobila svojo uporabno vrednost ob izvajanju programa PUM-o na prostem, saj je polstena volna odličen izolator pred mrazom in vlago ter tako primerna za sedenje na tleh v vseh vremenskih pogojih.

Projekt sofinancira Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja
podeželja RS 2014 – 2020. Organ upravljanja, določen za izvajanje Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014 – 2020, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Za vsebino odgovarja Razvojna agencija Sora d. o. o.

Deli na socialna omrežja

Prijavi se na E-novice

Vabimo vas, da se pridružite našim sledilcem. Na vaš e-naslov bomo pošiljali novice o dogajanju v našem rokodelskem centru.

S posredovanjem svojega e-naslova se strinjam z uporabo mojih podatkov za namene obveščanja.