Roko-delci – raziskujemo obdelavo in uporabo volne

06. maja 2022

[ROKO-DELCI]
Začeli smo s pripravo rokodelskega priročnika na temo obelovanja volne – od stiže ovc do preje na kolovrat in barvanja volne!

V drugi fazi projekta Roko-delci se posvečamo volni. Materialu, ki skorajda ne pozna omejitev uporabe in pozitivnih lastnosti, ki smo jih skorajda pozabili. Z namenom priprave rokodelskega priročnika in video dokumentacije postopkov obdelave volne smo obiskali kmetijo Kovk na Jezerskem, kjer sta nam Eveline in Janez Smrtnik predstavila stiženje ovc in sortiranje volne. Mojstrica rokodelka Bojana Ažman iz Žiganje vasi pa je delila svoje znanje nadaljnje obdelave – od čiščenja in mikanja runa, do predenja volne na kolovratu ter barvanja z naravnimi barvili.

Izjemno dragoceno terensko delo je za nami in iskrena hvala vsem sodleujočim! Skupina, ki gradiva in vsebine pripravlja pa dela naprej, da na jesen izdamo priročnik in film za vse zainteresirane!

Na Škofjeloškem pri projektu Roko-delci sodelujemo Loški muzej Škofja Loka, Območna obrtno-podjetniška zbornica Škofja Loka, LAS loškega pogorja in Razvojna agencija Sora z Rokodelskim centrom DUO Škofja Loka.

Več o projektu sodelovanja Roko-delci lahko preberete tukaj.
Projekt je sofinanciran iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Organ upravljanja za izvajanje Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014—2020, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Deli na socialna omrežja

Prijavi se na E-novice

Vabimo vas, da se pridružite našim sledilcem. Na vaš e-naslov bomo pošiljali novice o dogajanju v našem rokodelskem centru.

S posredovanjem svojega e-naslova se strinjam z uporabo mojih podatkov za namene obveščanja.