Rokodelski center DUO Škofja Loka praznuje 10 let!

27. januarja 2021

Rokodelski center DUO Škofja Loka v letu 2021 praznuje 10 let delovanja. Naša vrata smo odprli oktobra 2011.

Zgodba Rokodelskega centra DUO Škofja Loka se je začela pred veliko več kot desetimi leti. Glede na močno obrtno in rokodelsko tradicijo Škofjeloškega območja, so člani Sekcije DUO pri OOZ Škofja Loka imeli vizijo prostora, kjer bi se lahko srečevali, izmenjevali znanja, javnosti pokazali svoje delo, organizirali razstave in izvajali druge dejavnosti. Tako so se povezali z Razvojno agencijo Sora. Poleg članov in članic sekcije je bila ključna oseba za razvoj ideje etnologinja Katka Žbogar, ki je z vso odgovornostjo do kulturne dediščine in z zagonom idejo skupaj z ostalimi projektnimi partnerji pripeljala do projektne prijave »DUO–Kunsthandwerk: rokodelstvo včeraj, danes, jutri«, ki je v okviru čezmejnega programa financiranja OP SI–AT dobila sredstva in tako se je začelo.

V začetni fazi projekta je bilo opravljenih preko 90 etnoloških terenskih intervjujev z rokodelci na območju, nato pa razvite vsebine in delovne naloge centra ter seveda vzpostavljen je bil fizični rokodelski center na Mestnem trgu v Škofji Loki. Pri tem je potrebno poudariti izjemno vlogo in angažiranost posameznikov, ki so soustvarjali in razvijali center ter seveda tudi podporo občin na območju, da so projekt podprli ter ga podpirajo še danes.

V našem centru se je s stalnim delom in aktivno participacijo rokodelcev in rokodelk v desetih letih naredil res pomemben razvoj. Povečalo se je članstvo Sekcije DUO OOZ Škofja Loka in drugih rokodelcev na območju, dvignil se je nivo rokodelskih izdelkov, center je postal ena od glavnih kulturnih točk na Škofjeloškem, v skupnosti se zavest o pomenu rokodelskih znanj dviga in prepoznani smo kot eden bolj aktivnih ter strokovno naravnanih rokodelskih centrov pri nas. Vsega tega ne bi ustvarili, če ne bi delali kontinuirano, če ne bi imeli podpore širše skupnosti in seveda, če ne bi s svojimi rezultati dokazovali, da je področje rokodelstva večplastno ter pomembno za zdravo (lokalno) skupnost.

 

10 letnico delovanja bomo obeležili z več dogodki – posebno razstavo v starem mestnem jedru Škofje Loke, rokodelsko kolonijo, ki jo že peto leto organiziramo v sodelovanju in na pobudo Sekcije DUO OOZ Škofja Loka in Katke Žbogar, poseben rokodelski dogodek pa načrtujemo v jeseni, natančneje 12. septembra 2021 na Tavčarjevem dvorcu na Visokem. Predvsem pa si želimo, da bi se razmere stabilizirale in bi ponovno lahko začeli z izvajanjem naših primarnih dejavnosti za rokodelce in obiskovalce. Do takrat pa vas povabimo, da pokukate v arhiv našega delovanja, ki je hranjen tukaj.

Hvala vsem posameznikom in posameznicam, organizacijam in institucijam, da skupaj z nami soustvarjate pomembne rokodelske zgodbe!

“Mojstri in mojstrice so izjemni nosilci bogatega znanja in poglobljenega dela, ki se je prenašalo skozi generacije, stoletja, vse do sodobnosti. Tudi krize, ki smo jim vedno pogosteje priča, kažejo na nujnost drugačnega in odgovornega delovanja v svetu. Principi, na katerih temeljijo rokodelske dejavnosti, so lahko del odgovora na izzive, ki smo jim priča kot širša skupnost. ”

Deli na socialna omrežja

Prijavi se na E-novice

Vabimo vas, da se pridružite našim sledilcem. Na vaš e-naslov bomo pošiljali novice o dogajanju v našem rokodelskem centru.

S posredovanjem svojega e-naslova se strinjam z uporabo mojih podatkov za namene obveščanja.