Razstava Žiri, čevljarsko mesto!

30. junija 2020

Termin:
02. 06. 2020

Prostor:
Rokodelski center DUO, Mestni trg 34, 4220 Škofja Loka

2. junij–30. junij 2020

»ŽIRI, ČEVLJARSKO MESTO«
V Žireh, kraju »na koncu sveta«, je čevljarska obrt temeljna gospodarska dejavnost že od šestnajstega stoletja. Skozi zgodovino je bilo čevljarstvo eden od močnejših elementov identitete kraja in njegovih prebivalcev, kar velja še danes. Žiri so od nekdaj čevljarsko mesto.

Razstava prepleta zgodbi ročne izdelave čevljev na eni in industrijske proizvodnje obutve na drugi strani. Svetovno znano podjetje Alpina slovi po kakovostni športni in modni obutvi. Način industrijske proizvodnje obutve razvija in nadgrajuje vse od ustanovitve podjetja leta 1947.
Bogata zapuščina mojstra čevljarja Alojza Karnerja in žirovske tradicionalne ročne izdelave obutve pa se ohranja v delavnici AK Alojz Karner, ki jo vodi Aleš Kacin. V njej so vsi čevlji narejeni po meri naročnika in na tradicionalen ročni način, nadgrajen s sodobnimi principi oblikovanja.

Potujoča razstava je del projekta Domače in umetnostne obrti – dediščina in sodobnost, ki ga izvajamo povezani partnerji različnih Lokalnih akcijskih skupin. Iz Škofje Loke bo razstava potovala še v Idrijo (LAS s CILjem), Postojno (LAS Društvo za razvoj podeželja med Snežnikom in Nanosom) in Ajdovščino (LAS Vipavska dolina).

Vabimo vas k branju članka o žirovskem čevljarstvu in o tem, zakaj in kako so Žiri čevljarsko mesto!

 Z izjemnim občutkom ljubezni in predanosti se v Žireh, ki velja za zibelko čevljarstva, še posebej trudijo, da temeljito ohranjajo in razvijajo vse vidike čevljarstva, katerega prenos izročila v 21. stoletje je danes pomemben tako za posameznika v lokalnem okolju, kot tudi širšo javnost ter nenazadnje svet, v kateremu živimo.

Deli na socialna omrežja

Prijavi se na E-novice

Vabimo vas, da se pridružite našim sledilcem. Na vaš e-naslov bomo pošiljali novice o dogajanju v našem rokodelskem centru.

S posredovanjem svojega e-naslova se strinjam z uporabo mojih podatkov za namene obveščanja.