Razstava »Žiri, čevljarsko mesto« v Ajdovščini

14. septembra 2020

Termin:
15. 09. 2020

Prostor:
Območna obrtno podjetniška zbornica Ajdovščina

Cena:
Vstop prost!

Vljudno vabljeni na ogled razstave »ŽIRI, ČEVLJARSKO MESTO«, Območna obrtno podjetniška zbornica Ajdovščina, 15. september–6. oktober 2020

V Žireh, kraju »na koncu sveta«, je čevljarska obrt temeljna gospodarska dejavnost že od šestnajstega stoletja. Skozi zgodovino je bilo čevljarstvo eden od močnejših elementov identitete kraja in njegovih prebivalcev, kar velja še danes.

Žiri so od nekdaj čevljarsko mesto.

Razstava prepleta zgodbi ročne izdelave čevljev na eni in industrijske proizvodnje obutve na drugi strani. Svetovno znano podjetje Alpina slovi po kakovostni športni in modni obutvi. Način industrijske proizvodnje obutve razvija in nadgrajuje vse od ustanovitve podjetja leta 1947.
Bogata zapuščina mojstra čevljarja Alojza Karnerja in žirovske tradicionalne ročne izdelave obutve pa se ohranja v delavnici AK Alojz Karner, ki jo vodi Aleš Kacin. V njej so vsi čevlji narejeni po meri naročnika in na tradicionalen ročni način, nadgrajen s sodobnimi principi oblikovanja.

“Razstava prepleta zgodbi ročne izdelave čevljev na eni in industrijske proizvodnje obutve na drugi strani.”Potujoča razstava je del projekta Domače in umetnostne obrti – dediščina in sodobnost, ki ga izvajamo povezani partnerji Lokalnih akcijskih skupin, LAS loškega pogorja, LAS s CILjem, LAS Društvo za razvoj podeželja med Snežnikom in Nanosom in LAS Vipavska dolina. Več o projektu lahko preberete tukaj.

Deli na socialna omrežja

Prijavi se na E-novice

Vabimo vas, da se pridružite našim sledilcem. Na vaš e-naslov bomo pošiljali novice o dogajanju v našem rokodelskem centru.

S posredovanjem svojega e-naslova se strinjam z uporabo mojih podatkov za namene obveščanja.