Razstava Poklon volni: obdelava volne in njena uporaba v rokodelstvu

Razstavo odpiramo v torek, 21. marca 2023, ob 18. uri

Razstava, ki jo tokrat gostimo, je del širšega projekta in razstave, ki jo je konec leta 2022 pripravil Mestni muzej Idrija v sodelovanju z Društvom rejcev drobnice Idrija – Cerkno in njihovo Rokodelsko sekcijo.
Ob ponovni oživitvi delovanja Društva rejcev drobnice Idrija – Cerkno pred dvemi leti je bila v okviru društva ustanovljena tudi Rokodelska sekcija. Njen glavni namen je predvsem ohranjanje rokodelske dediščine, uporaba domače in lokalno prisotne volne, izvajanje in promocija rokodelskih veščin in izdelkov. Že od vsega začetka se posvečajo uporabi in promociji lokalne ovčje volne za rokodelske izdelke.
Volno pri rejcih odberejo, ročno operejo in obdelajo po tradicionalnih postopkih. Pomemben dosežek sekcije je njihov produkt »Volna naših ovc«, lokalna volna, pri kateri poleg kvalitete zagotavljajo tudi sledljivost do rejca.
Na razstavi se s svojimi izdelki iz lokalne domače volne predstavlja 10 članic Rokodelske sekcije z Idrijsko-Cerkljanskega in z njimi poudarjajo pomen uporabnosti domače volne za izjemno širok spekter izdelkov za dom in osebno rabo.

Razstava bo na ogled do 15. aprila 2023.

Foto: Metod Blejec, Una Rebić, Bojan Tavčar

Deli na socialna omrežja

Prijavi se na E-novice

Vabimo vas, da se pridružite našim sledilcem. Na vaš e-naslov bomo pošiljali novice o dogajanju v našem rokodelskem centru.

S posredovanjem svojega e-naslova se strinjam z uporabo mojih podatkov za namene obveščanja.