Spletna razstava keramike lončarja in industrijskega oblikovalca Urbana Magušarja

24. marca 2020

Termin:
24. 03. 2020

Prostor:
Rokodelski center DUO, Mestni trg 34, 4220 Škofja Loka

Med 24. marcem in 30. aprilom 2020 je v RC DUO Škofja Loka potekala razstava izdelkov lončarja in industrijskega oblikovalca Urbana Magušarja, ki smo jo glede na epidemiološke razmere postavili na splet. Z vami delimo nekaj utrinkov!

8 vitrin,
8 različnih zgodb,
8 različnih oblik, materialov in tehnik
ter veliko spominov na različna obdobja življenja.

Razstavljeni so spomini na 8 avtorjevih najljubših serij keramike.
Avtorja razstave Urbana Magušarja navdušuje že samo dejstvo, da je glina skoraj povsod pod našimi nogami. Če ji dodamo vodo, jo lahko gnetemo in oblikujemo v podobe ter posode. Tako kakor nam tudi glini voda pomeni vir življenja, ki jo obudi, da zaživi v novih oblikah.
»Posoda pomeni kuhano hrano, vrč pa vodo iz oddaljenega studenca«. Tako temeljno, a prezrto in pozabljeno. Z oblikovalsko dovršenostjo in raziskovalnim pristopom avtor opominja na pomen tradicionalnega rokodelskega lončarstva, ki ga umešča v sodobni prostor in čas.

Razstava je bila del širšega projekta, pri katerem smo sodelovali avtor Urban Magušar, Loški muzej Škofja Loka in Rokodelski center DUO Škofja Loka. V mesecu maju 2020 v Loškem muzeju odpirajo razstavo “Glina v prostoru in času” avtorjevega več let trajajočega projekta Katalog slovenskih glin.

Utrinke razstave Glina v prostoru in času si oglejte tukaj. Posnetek pogovornega večera z Urbanom Magušarjem, ki smo ga organizirali in izvedli skupaj z Loškim muzejem Škofja Loka, pa je na ogled in poslušanje tukaj.



»Navdušuje me že samo dejstvo, da je glina skoraj povsod pod našimi nogami. Če ji dodamo vodo, jo lahko gnetemo in oblikujemo v podobe in posode. Tako kakor nam tudi glini voda pomeni vir življenja, ki jo obudi, da zaživi v novih oblikah,« pravi Urban Magušar.

»Posoda pomeni kuhano hrano, vrč pa vodo iz oddaljenega studenca«.

Deli na socialna omrežja

Prijavi se na E-novice

Vabimo vas, da se pridružite našim sledilcem. Na vaš e-naslov bomo pošiljali novice o dogajanju v našem rokodelskem centru.

S posredovanjem svojega e-naslova se strinjam z uporabo mojih podatkov za namene obveščanja.