Roko-delci: Pletarstvo mladim

07. aprila 2022

V drugi fazi projekta Roko-delci je mojster Janez Krišelj pletarsko znanje predajal mladim, ki obiskujejo PUM-o Škofja Loka.

Prva faza projekta Roko-delci je dokumentirala pletarstvo na območju Gorenjske, izšla sta priročnik pletarstva in dokumentarni film. Več o prvi fazi si lahko preberete tukaj.

V drugi fazi je mojster pletarstva iz Preddvora, Janez Krišelj, bogastvo svojega znanja delil z mladimi, ki obiskujejo PUM-o Škofja Loka. Na petih srečanjih v marcu in aprilu jim je predstavil celoten proces, ki je potreben, da od surovega materiala nastane pletarski izdelek. Mlado skupino je odpeljal v gozd, kjer so material skupaj nabrali, se naučili prepoznati primerno lesko za pletenje, kdaj je za nabiranje primeren čas in kakšne lastnosti ima leska. Nato jih je s pomočjo orodja in pripomočkov vodil, da je vsak izmed njih izdelal svoj izdelek. Skupaj so izdelali rebra, ročaje, pripravili leseno dno in fiksirali rebra na podlago. Izdelovali so vitre, ki so se jih pod mentorstvom mojstra učili pravilno opletati. Izdelek so zaključili z opletom iz smrekove korenine.

Projekt Roko-delci tako v drugi fazi dosega ključen cilj; ne samo dokumentirati rokodelska znanja temveč jih z izvedbo izobraževanj s ciljno skupino mladih odraslih tudi deliti in širiti.

Projekt sofinancira Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja RS 2014–2020. Organ upravljanja, določen za izvajanje Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014–2020, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Za vsebino odgovarjata Razvojna agencija Sora d. o. o.

Deli na socialna omrežja

Prijavi se na E-novice

Vabimo vas, da se pridružite našim sledilcem. Na vaš e-naslov bomo pošiljali novice o dogajanju v našem rokodelskem centru.

S posredovanjem svojega e-naslova se strinjam z uporabo mojih podatkov za namene obveščanja.