Odprtje razstave PREŠITI SPOMINI

Odprtje razstave PREŠITI SPOMINI

Termin:
12. 09. 2023

Ura:
18.00

Prostor:
Rokodelski center DUO Škofja Loka (Mestni trg 34)

Vljudno vabljeni na odprtje in ogled razstave PREŠITI SPOMINI

Razstava tekstilnih izdelkov Zdenke Rakovec Vilfan in Katje Vilfan, trgovina Krpanke
Razstavo odpiramo v torek, 12. septembra 2023, ob 18. uri v Rokodelskem centru DUO Škofja Loka.
Začetki tekstilnega ustvarjanja Zdenke Rakovec Vilfan segajo v leto 2007, ko je dobila svoj prvi šivalni stroj. Takrat je odkrila svet krpank – patchworka in odprlo se ji je nešteto možnosti ustvarjanja, kmalu pa je prostočasna dejavnost prerasla v poklic. Zdenka Rakovec Vilfan od leta 2011 vodi majhno specializirano družinsko podjetje Krpanke. S tesnim sodelovanjem s svojimi strankami ustvarja skupnost številnih ljubiteljic patchworka, kar omogoča izmenjavo znanja in izkušenj.
Šivanje krpank ima stoletja dolgo tradicijo. Gre za tehniko šivanja odej, ki so jih včasih ustvarjali iz ostankov blaga, ki so jih krpali skupaj, od tod izvira tudi ime tehnike. Z značilnimi bogatimi in raznobarvnimi geometrijskimi vzorci so manjše koščke šivali v večje celote.
Pri razstavnih izdelkih sta uporabljeni dve tehniki: klasično sestavljanje kvadratov in aplikacija motiva, ki je ročno prišita na prešito osnovo. Ročno vezen prt z nageljnom, ki ga je izdelala Zdenkina stara mama, je postal navdih in izhodišče za pripravo razstave Prešiti spomini. Poleg motiva nageljna pa je Zdenka pri izdelavi razstavnih kosov uporabila tudi druge motive iz bogate ljudske krasilne umetnosti vezenin.
Razstava bo na ogled do 18. oktobra 2023.
Vljudno vabljeni!

Deli na socialna omrežja

Prijavi se na E-novice

Vabimo vas, da se pridružite našim sledilcem. Na vaš e-naslov bomo pošiljali novice o dogajanju v našem rokodelskem centru.

S posredovanjem svojega e-naslova se strinjam z uporabo mojih podatkov za namene obveščanja.