Odprta vrata rokodelskih delavnic

11. oktobra 2023

Odprta vrata rokodelskih dogodkov je naslov cikla dogodkov, ki so se zvrstili v okviru Dnevov evropske kulturne dediščine (Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije). Letošnja osrednja tema “REDKA IN DRAGOCENA ZNANJA, SPRETNOSTI, VEŠČINE” je pisana na kožo delu Rokodelskega centra DUO Škofja Loka. Naše poslanstvo je namreč ohranjanje dragocenih rokodelskih znanj in prenos na mlajše generacije z rednimi aktivnostmi. Z dogodki smo izpostavili štiri rokodelce, katerih znanja so redka in zelo zanimiva: izdelava pergamenta, izdelava usnjenih in lesenih izdelkov, stari načini krojenja, šivanja in krašenja oblačil ter preja na vreteno oz. kolovrat. Od 14. ure naprej so bila odprta vrata nove delavnice Rokodelskega centra DUO Škofja Loka, kjer so mimoidoči lahko opazovali delo mojstrov in mojstric, ob večerih pa so taisti gosti pripovedovali o svojem poklicu, pridobivanju in raziskovanju redkih in dragocenih veščin ter zanimivostih njihovega dela.

Prvi gost Odprtih vrat rokodelskih delavnic je bil Marjan Petač, Naravno usnje, ki nam je predstavil postopke strojenja kož in izdelave pergamenta. Danes vemo veliko več o tem redkem znanju in spretnostih kot včeraj, kar izjemno dragoceno. Marjan je eden redkih posameznikov na svetu, ki še poznajo stare postopke obdelave in izdelave. V čast nam je, da je del naše rokodelske skupnosti.

Druga gostja je bila Sonja Mlakar – Yarn Queendom. Skupaj smo predli, tipali volno, njene strukture, prisluhnili Sonjinim navdihom in pogledom na rokodelsko ustvarjanje. Poleg izdelovanja volnenih izdelkov se Sonja v zadnjem času posveča tudi ročni preji volne – na kolovrat in vreteno, zanima pa jo tudi izdelava niti iz drugih vlaken, na primer iz koprive, ki je povsem dostopna v naših krajih. S prikazom postopka nas je navdušila za učenje predenja na vreteno (delavnica bo v RC DUO Škofja Loka že novembra).

Kot tretji je v delavnici gostoval mojster Klemen Urbanija, ki z Janjo Stopinšek ustvarja pod imenom Jaya Life. Popoldan smo ga lahko opazovali pri izdelovanju nove usnjene pripasne torbice, večer pa je bil pripovedovalsko naravnan. Spregovoril nam je o razvoju njegovega zanimanja za ustvarjanje z usnjem, lesom, kako je ukrotil in podžgal ogenj v t. i. raketni peči, začel graditi jurte, o tem, da je bil nekoč kravji pastir in še marsikaj drugega. Prikazal nam je tudi proces izdelovanja iz usnja od priprave in obdelave do šivanja.

Cikel dogodkov je kot četrta gostja sklenila Andreja Stržinar, AS unikat. Čez dan smo jo opazovali pri šivanju rokavcev, na večer pa smo se zbrali okrog omizja in prisluhnili pripovedovanju o šiviljskih začetkih v družinskem krogu. Želja po znanju in raziskovanju jo je po tekstilni šoli pripeljala do izdelovanja kostumov in scenografije v Operi, nato pa si je drznila stopiti na samostojno pot. Poleg izdelovanja zgodovinskih kostumov se je s pomočjo strokovnjakov poglobila v izdelavo pripadnostnih kostumov, študijski pristop je še vedno njena strast in odlika ter vir neusahljivega navdiha za nove projekte. Znanje želi predajati naprej, izdelavo pripadnostnih kostumov na Slovenskem pa dvigniti nivo višje, kar pomeni bolj pazljivo izbiro materialov in tehnik. Ponosni smo lahko na mojstrico Andrejo, ki je kot nosilka znanja vpisana tudi v Register nesnovne kulturne dediščine.

Deli na socialna omrežja

Prijavi se na E-novice

Vabimo vas, da se pridružite našim sledilcem. Na vaš e-naslov bomo pošiljali novice o dogajanju v našem rokodelskem centru.

S posredovanjem svojega e-naslova se strinjam z uporabo mojih podatkov za namene obveščanja.