Mednarodno gostovanje v rokodelski delavnici: George Blake in Bella Peralta

Termin:
02. 04. 2024

Ura:
11.00-16.00

Prostor:
Rokodelski center DUO Škofja Loka (Mestni trg 35)

MEDNARODNO GOSTOVANJE V ROKODELSKI DELAVNICI

V delavnici Rokodelskega centra bo v aprilu potekalo prvo mednarodno gostovanje rokodelcev! V goste prihajata in svoje delo predstavljata George Blake (ZDA) in Bella Peralta (VB).

George Blake pri svojem delu izhaja iz tradicije ameriških staroselcev in je mednarodno znan po svojih delih v različnih materialih, kot so les, glina, kosti… Za svoje delo je prejel več nagrad, med drugim tudi nagrado National Heritage Award za oživitev loka s šilastim ogrodjem iz ljudstva Hupa. Deluje tudi na področju sodobne umetnosti, kjer s svojimi deli tako humorno kot provokativno nagovarja predvsem pomembne okoljske tematike.
George Blake se je rodil in odraščal v čudovitem indijanskem rezervatu Hoopa Valley ob reki Trinity v severozahodni Kaliforniji. Umetnost je študiral na College of the Redwoods in Univerzi Kalifornije v Davisu, kjer se je naučil delati v sodobnih umetniških oblikah, hkrati pa se je še naprej ukvarjal s tradicionalnimi oblikami umetnosti svojega izročila. Njegova umetnost zajema tako tradicionalne kot sodobne oblike.

Bella Peralta deluje predvsem na področju tkanja, tiskanja in slikanja. Tkanje ji je bilo dobesedno položeno v zibelko, saj sta bila njena starša tkalska mojstra. Umetniško rokodelsko delo jo je popeljalo v Afriko, kjer je kot asistentka direktorice tkalskega centra “Sherra” v Tebetebengu, Lesoto, v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja poučevala tiskanje blokov na tkanine, nato pa v Severno Kalifornijo, kjer je ustanovila podjetje The Wool Connection, del studia “Sherra” Trinity Studios, za ustvarjanje tapiserij, preprog, nadgradnjo lokalne proizvodnje volne. Znana je tudi po javnih instalacijah velikega formata. Po vsej Severni Kaliforniji je ustvarila dvanajst stenskih del / muralov v zgodovinskih okrožjih. Pri svojem delu usposablja in zaposluje mlade prestopnike kot pomočnike, hkrati pa vodi svoj studio in galerijo.
“S svojim delom si prizadevam za ravnovesje med videnim in občutenim, da bi skozi vizualno podobo prenesla čustva.”

Vabljeni, da ju spoznate in obiščete v delavnici rokodelskega centra. Vse o njunem delu ob klepetu in prikazu spoznate v torek, 2. 4. in četrtek, 4. 4., med 11. in 16. uro.
Toplo vabljeni!

Deli na socialna omrežja

Prijavi se na E-novice

Vabimo vas, da se pridružite našim sledilcem. Na vaš e-naslov bomo pošiljali novice o dogajanju v našem rokodelskem centru.

S posredovanjem svojega e-naslova se strinjam z uporabo mojih podatkov za namene obveščanja.