Kreativnice v Paradi

11. junija 2022

Tekstilna instalacija Gozd

Sodobni tekstilni center Kreativnice

 

Textile instalation Forest

Contemporary textile hub Kreativnice

 

Parada Lifestyle Store, atrij Mestni trg 10, Ljubljana 

Kreativnice se predstavljajo v ljubljanski Paradi! Polega Gozda so v trgivini Parada na voljo tudi izdelki tekstilnih oblikovalk!

V atriju pred Parado smo postavile našo tekstilno instalacijo Gozd, ki je nastala leta 2021 v sodobnem tekstilnem centru Kreativnice. Ustvarile so jo Nina Vastl Štefe, Anja Musek, Lili Pajntar, Silva Horvat in Ladka Peneš. Za ustvarjanje te tekstilne instalacije, ki meri 450 centimetrov v dolžino in 250 centimetrov v višino, so uporabile naravne materiale kot je lan, predena in česana volna ter bombaž.

GOZD nosi pomen posameznika in njegove vloge v skupnosti. Tako kot eno samo drevo nosi pomembno vlogo pri komunikaciji, sobivanju in tvorjenju gozdnih mrež ter ekosistemov, ima posameznik pomembno vlogo znotraj skupnosti, v kateri živi. Odprta komunikacija, medsebojna podpora, prijateljstvo, izmenjava, sočutje in solidarnost, trajnostna naravnanost in odgovorno delovanje niso samoumevne, a ključne za preživetje. GOZD nas nagovarja, da gledamo, opazujemo, zaznavamo in aktivno delujemo. Tako kot gozd poveže posamezna drevesa v skupnost, GOZD povezuje pet avtoric in pet ustvarjalnih svetov. Mozaično prepletanje različnih naravnih materialov, tekstilnih tehnik tkanja, polstenja, prešivanja, tiskanja, barvanja z rastlinami, predenja in kvačkanja v skupni umetniški instalaciji povezuje različne ustvarjalke, ki delujejo v Sodobnem tekstilnem centru Kreativnice. Proces skupnega ustvarjanja je nastal iz potrebe po ustvarjanju lastnega prostora, iskanja sinergij med avtoricami in izmenjave ustvarjalnih praks. Tekstilna instalacija želi predajati zgodbo o trajnosti, odgovornem odnosu do naravnega in družbenega okolja in uporabo naravnih materialov. Skozi večmesečni proces nastajanja je nastal nov, svež, pomladanski GOZD, ki pa se bo skozi svoje življenje, druga gostovanja in potovanja srečeval z dotiki obiskovalcev, različnimi vremenskimi vplivi, naravno in umetno svetlobo ter drugimi vplivi iz okolja, ki ga bodo spreminjali. S tem bo GOZD razvijal svojo zgodbo, pripovedoval bo o svoji zgodovini in prejšnjih postojankah, svojih izkušnjah in se z njimi plemenitil. Tako kot se spreminja, odrašča in stara vsak od nas in po poti pridobiva izkušnje, ki nas delajo žive.

Preberite si prispevek na Paradinem blogu

O nas in načem delu pa so pisali tudi v pripsevku na TV Ambienti. Vabljeni k branju!

Deli na socialna omrežja

Prijavi se na E-novice

Vabimo vas, da se pridružite našim sledilcem. Na vaš e-naslov bomo pošiljali novice o dogajanju v našem rokodelskem centru.

S posredovanjem svojega e-naslova se strinjam z uporabo mojih podatkov za namene obveščanja.