Domače in umetnostne obrti – dediščina in sodobnost

27. decembra 2020

Projekt sodelovanja Domače in umetnostne obrti – dediščina in sodobnost se je konec leta 2020 uspešno zaključil. Pri razvoju in izvedbi vsebin so sodelovali partnerji LAS loškega pogorja: Občina Žiri, Aleš Kacin – samozaposlen v kulturi, Razvojna agencija Sora – Rokodelski center DUO Škofja Loka in LAS loškega pogorja.

V Žireh, kraju »na koncu sveta«, je čevljarska obrt temeljna gospodarska dejavnost že od 16. stoletja. Skozi zgodovino je bilo čevljarstvo eden močnejših elementov identitete kraja. Tudi danes je ta obrt za Žiri izjemnega pomena in tam se prepletajo številne čevljarske zgodbe. S pogledom v zgodovino Muzej Žiri javnosti predstavlja čevljarsko zbirko, podjetje Alpina in čevljarska delavnica AK Alojz Karner pa pripovedujeta zgodbo sodobnega čevljarstva.

Z združevanjem čevljarske tradicije, bogatega znanja, ljubezni do čevljarstva in s pogledom, usmerjenim v prihodnost, Alpina izdeluje prvorazredne izdelke, o katerih govori ves svet. Združuje strokovnjake različnih področij, ki z inovativnimi rešitvami razvijajo vrhunsko sodobno športno in modno obutev. V delavnici AK Alojz Karner pa izdelujejo čevlje po meri in v celoti ročno. Ustanovitelj delavnice arhitekt in oblikovalec Aleš Kacin obrtnemu znanju, ki ga je pridobil od deda in izpopolnjeval pri domačih in tujih mojstrih, dodaja sodobno, v arhitekturi in oblikovanju navdahnjeno premišljenost, svetovljanski značaj in brezčasno eleganco.

Glavne aktivnosti projekta:
– Ureditev sprejemno razstavnega prostora v tovarni Alpina in prostora za demonstracijo ročne izdelave čevljev v delavnici AK Alojz Karner.
– Raziskava dediščine čevljarstva in strokovnega čevljarska znanja.
– Zbiranje, dokumentiranje in prenos znanj med industrijskim ter tradicionalnim načinom izdelave obutve.
– Predstavitev razvoja in sodobnega čevljarstva v Žireh skozi video vsebine in potujočo čevljarsko razstavo.
– Razvoj novih programov in produktov osnovanih na tradiciji: čevljarska malica in turistični programi predstavitve Žirov kot čevljarskega mesta.
– Srečanja in izmenjave znanj med vsemi sodelujočimi partnerji.

 

Žiri, čevljarsko mesto!

V Žireh ohranjamo in razvijamo čevljarsko identiteto kraja ter bogato obrtno znanje. Tradicionalne obrti in z njimi čevljarstvo nikakor niso stvar preteklosti, ampak so v sodobnem času vedno bolj aktualne. V Žireh so stoletja izkušenj in razvojno znanje stalen navdih za razvoj inovativnih izdelkov. Čevljarstvo že od nekdaj pomembno vpliva na celotno lokalno skupnost, na njen gospodarski, ekonomski in družbeni razvoj. To dejstvo izkoriščamo tudi pri razvoju nove turistične ponudbe, ki obiskovalcem predstavlja pristno in edinstveno čevljarsko izkušnjo, ki povezuje preteklost s sodobnostjo.

Vabljeni, da doživite in okusite žirovsko čevljarstvo!
Več informacij in prijave na čevljarska doživetja:
Turistično društvo Žiri
T: +386 (0)41 439 139
E: info.tdziri@gmail.com
W: www.alpinashop.si/420/predstavitev-turisticnih-paketov

Več o žirovskih čevljarjih pa izveste tukaj: Alpina www.alpinashop.si in delavnica AK Alojz Karner www.alojzkarner.com

“Projekt Domače in umetnostne obrti – dediščina in sodobnost je povezal štiri Lokalne akcijske skupine, ki so na svojih območjih razvijale tradicionalne rokodelske veščine čevljarstva, brivske obrti, mlinarstva in pekarstva ter čipkarstva in rudarstva. Nastala je skupna predstavitvena brošura.”

Deli na socialna omrežja

Prijavi se na E-novice

Vabimo vas, da se pridružite našim sledilcem. Na vaš e-naslov bomo pošiljali novice o dogajanju v našem rokodelskem centru.

S posredovanjem svojega e-naslova se strinjam z uporabo mojih podatkov za namene obveščanja.