Dokumentacija pletarske obrti

04. novembra 2021

V prvi fazi projekta Roko-delci smo z mojstrom rokodelcem Janezom Krišljem pripravili izobraževalni film in priročnik o pletarstvu z leskovo vitro.

Pomemben del tekočega projekta sodelovanja Roko-delci, ki povezuje štiri lokalne akcije skupine: LAS s CILjem, LAS loškega pogorja, LAS Obsotelje in Kozjansko in LAS Dobro za nas, je prizadevanje za dokumentacijo nekaterih domačih obrti na posameznem območju.

Na območju LAS loškega pogorja smo dokumentirali pletarstvo na območju Gorenjske. Rokodelski center DUO Škofja Loka je prevzel raziskovalno terensko delo v delavnici mojstra rokodelca Janeza Krišlja iz Preddvora, s katerim smo zasnovali vsebino vizualnih gradiv. V sodelovanju s produkcijsko hišo Karata film ter fotografinjo in oblikovalko Jano Jocif smo pripravili izobraževalni film, v priročniku pa z besedo in fotografijo opisali posamezne postopke izdelave škundre – sodobno različico košare, katere oblika izvira od pletarjev iz Poljanske doline. Prav tako je pri pripravi priročnika sodeloval Loški muzej Škofja Loka, in sicer z raziskavo ter uvodnim zgodovinskim pregledom pletarstva. Za ta namen so preiskali arhivsko gradivo in pregledali domačo muzejsko zbirko. Zbrano gradivo o zgodovini pletarstva in sodobnih različicah ukvarjanja z obrtjo je vključeno v razstavo Pletarstvo – Oplet tradicije, ki bo, mimogrede, na ogled vse do konca januarja 2022 v okroglem stolpu Loškega muzeja in je plod sodelovanja omenjenih dveh projektnih partnerjev.

Veseli nas, da projekt omogoča temeljito dokumentacijo rokodelskih obrti in s tem skrbi za ohranjanje veščin ter olajša prve korake vsem, ki bi jih veselilo poprijeti za delo. Izobraževalni film in priročnik sta s klikom prosto dostopna na spletu.

Projekt sofinancira Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja RS 2014–2020. Organ upravljanja, določen za izvajanje Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014–2020, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Za vsebino odgovarjata Razvojna agencija Sora d. o. o in Loški muzej Škofja Loka.

Deli na socialna omrežja

Prijavi se na E-novice

Vabimo vas, da se pridružite našim sledilcem. Na vaš e-naslov bomo pošiljali novice o dogajanju v našem rokodelskem centru.

S posredovanjem svojega e-naslova se strinjam z uporabo mojih podatkov za namene obveščanja.