Dogodek: Rokodelsko na Visokem 2021

Ob 10 letnici delovanja Rokodelskega centra DUO Škofja Loka smo izvedli rokodelski dogodek na Visokem, na katerem smo praznovali rokodelstvo Škofjeloškega.
V nedeljo, 12. 9. 2021, se je na Dvorcu Visoko odvil bogat program na prostem – potekal je osrednji rokodelski sejem, razstave na prostem, rokodelske delavnice za vse generacije, bogat otroški program, postavili smo kotiček za skupinski ustvarjanje in pripovedovanje. Poskrbljeno je bilo za kulinariko in glasbeno dogajanje.
Dogodek smo sklenili s koncertom Katarine Juvančič in Dejana Lapanje ob 18. uri.

Program dogodka so ustvarili številni sodelujoči in ponovno smo dokazali kako pomembno je sodelovanje, izmenjava in skrb za našo kulturno dediščino. Iskrena hvala vsem za prispevek in neprecenljiv dan!

10.00–18.00: ROKODELSKI SEJEM
Osrednji del dogodka je bil rokodelski sejem, na katerem so se s svojimi izdelki in prikazom rokodelskih veščin predstavljali mojstri in mojstrice, ki so skozi 10 let tako ali drugače sooblikovali vsebine našega rokodelskega centra. Sodelovali je preko 30 rokodelcev in rokodelk s Škofjeloškega in drugod.

10.00–17.00: ROKODELSKE DELAVNICE
Tekom celega dneva so se obiskovalci lahko udeležili različnih rokodelskih delavnic, ki so jih vodili različni rokodelci.
Rezbarjenje s Petro Plestenjak Podlogar
Suho polstenje s Petro Vengar, Petruška
Kvačkanje z Jano Šuligoj
Usnjene zapestnice z Janjo Stopinšek in Klemnom Urbanijo, Jaya life usnjeni izdelki
Izdelava skupne volnene preproge z Darjo Rant

10.00–17.00: OTROŠKI PROGRAM
Zavod KRES
Poseben program je ekipa Zavoda Kres pripravila za najmlajše obiskovalce. Rajali so ob igri na prostem, družabnih igrah naših prednikov in ustvarjanju.Bogat otroški program, ki se je ozrl v preteklost in oživlja nesnovno dediščino skozi igro, pripovedovanje, lutke, etnobotaniko, ples, ljudske igre in ustvarjalnost, je pričaral pravljični kotiček pod krošnjami Dvorca Visoko.

10.00–16.00: SKUPNOSTNI KOTIČEK
Pletilska skupnost Breja preja
Breja preja je pletilska skupnost, ki raziskuje, kako svet spreminjati na bolje in lepše – s pletenjem. V ustvarjalnem kotičku so se obiskovalci družili ob pletenju, kvačkanju in vezenju. Izdelovali so priponke z vezenino in skupaj ustvarili kvačkan cvetoč travnik.

16.00: PRIPOVEDOVANJE ZA ODRASLE
Grable, društvo za kreativno grabljenje sveta
Pripovedovanje zgodb je od vedno tesno povezano z rokodelstvom. Tokrat so nas v svetove pripovedi odpeljale pripovedovalke Anja Kocman, Maša Budič in Petra Čičić.

10.00–18.00: RAZSTAVE NA PROSTEM
Rokodelsko dogajanje je obogatila fotografija. Na dveh razstavah na prostem sta se predstavila dva škofjeloška mlada fotografa Erazem Simon Paravinja in Denys Shadro.

Erazem Simon Paravinja: Loka–lci
Erazem Simon Paravinja je študent Naravoslovnotehniške fakultete, oddelka za tekstilstvo in grafiko, ki svojo profesijo kreira v fotografiji. Kot fotograf je svojo pot začel že v mladih letih in jo razvija skozi življenjsko pot. Najraje fotografira ljudi in ustvarja fotografsko pripoved, ki je ujeta v portretiranih. Tako nastajajo modni, reportažni in popolnoma spontani cikli.

Razstava Loka–lci je nastala z mislijo ohranjanja loških ustvarjalcev lokalne rokodelske kulture. Na fotografijah so prikazani nekateri izmed priznanih loških rokodelcev, fotografije pa opominjajo na pomen ohranjanja bogastva umetniškega in rokodelskega izraza.

Denys Shadro, Denys Shay: Spomini 20. stoletja
Denys Shadro, na družbenih omrežjih podpisan Denys Shay, se že vrsto let ukvarja s fotografijo in v svoj objektiv lovi motive narave, glasbene dogodke in pogosto tudi domačo Škofjo Loko. Trenutno zaključuje študij fotografije na višji strokovni šoli v Sežani, pred tem pa je končal Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani.
Za Denysove fotografije so značilne premišljena kompozicija, uravnotežene barve in svojevrstna spokojnost.
Tokrat se prvič predstavlja z dokumentarno fotografijo Spomini 20. stoletja. Razstava v detajlih prikazuje staro ohranjeno domačijo v Breginju in nas popelje v čas, ko je v mesecu maju in septembru leta 1976 več potresnih sunkov vas hudo poškodovalo. Ohranile so se le cerkev z župniščem in dve domačiji. Fotografije pa se vračajo v čas 20. stoletja tudi na domače podstrešje v Škofji Loki.

18.00: VEČERNI KONCERT: KATARINA JUVANČIČ IN DEJAN LAPANJA
Celodnevni dogodek, poln ustvarjalnosti in prepletanj, smo zaključili s koncertom vrhunskega glasbenega dueta Katarine Juvančič in Dejana Lapanje.
O njunem glasbenem ustvarjanju lahko beremo: »Njuna glasba, ki jo žanrsko lahko umestimo v alt-folk, črpa iz bogatega izpovednega sveta človeških usod in ženskih sentimentov ter gradi most med sodobnimi trendi in ljudskimi načini pesnjenja in senzibilnosti. Duo je ob številnih glasbenih gostih iz Slovenije in tujine posnel že tri odmevne albume – Selivke (2012), Hope’s Beautiful Daughters (2014) ter Vmesje (2017). Sta prejemnika dveh nagrad (bronaste in srebrne) mednarodnega kantavtorskega festivala Kantest. Koncertirala sta po celi Sloveniji, po sosednjih državah (Hrvaška, Bosna in Hercegovina, Srbija, Avstrija), pa tudi po Škotskem, Irskem, v Angliji, Nemčiji, Indiji in na Šri Lanki«.

 

Rokodelsko na Visokem smo zabeležili tudi v video obliki!

FB dogodek Rokodelsko na Visokem 

Foto Denys Shadro

Deli na socialna omrežja

Prijavi se na E-novice

Vabimo vas, da se pridružite našim sledilcem. Na vaš e-naslov bomo pošiljali novice o dogajanju v našem rokodelskem centru.

S posredovanjem svojega e-naslova se strinjam z uporabo mojih podatkov za namene obveščanja.