Doživimo rokodelstvo – napredni, sodobni tekstilni center Kreativnice

Primerno za: vse triade osnovnih šol

Trajanje:
60–90 minut

Cena:
15 EUR/osebo

Ustvarjalno-pedagoški program: Doživimo rokodelstvo – ustvarjalne učne ure z mojstrico rokodelko Lili Panjtar

1. KLOBUČARSTVO IN POLSTENJE

Primerno za: 3. triada, srednje šole, odrasli

Čas trajanja: 60–90 minut

Cena: 15 EUR/učenca

Izdelek: polsteno milo

 

Učenci spoznajo klobučarstvo kot dejavnost – klobučarji niso le tisti, ki izdelujejo klobuke! Preko razlage, senzoričnega spoznavanja materialov, video posnetkov in poskušanja pokrival učenci spoznajo bogato dediščino klobučarstva, ki že več stoletij oblikuje naš kulturni in gospodarski prostor. Vsak učenec se preizkusi v tehniki mokrega polstenja tudi sam – vsak si izdela polsteno kroglico, da dobi občutek za delo, ki ga v nadaljevanju nadgradi z izdelavo svojega polstenega mila, ki ga odnese domov.

2. PLATNARSTVO, BARVARSTVO, MODROTISK IN PRIMITIVNI ROČNI POTISK

Primerno za: 1. triada, 2. triada, 3. triada, srednje šole, odrasli

Čas trajanja: 60–90 minut

Cena: 15 EUR/učenca

Izdelek: potiskana bombažna vreča ali prtič

Darilo: razglednica z motivom za modrotisk

 

Učenci spoznajo bogato tekstilno dediščino. Spoznajo različne naravne materiale (lan, bombaž, konopljo, svilo, koprivo, bambus, volno, živalske dlake …), njihov izvor, načine pridobivanja in predelovanja le-teh. Spoznajo tudi redko poznano tehniko modrotiska in zanimivo rastlino indigo, ki daje čudovito modro barvilo, ob tem pa izvedo zanimivosti o jeansu in »kavbojkah«. Sledi praktični del, v katerem si vsak sam izdela šablono za potisk platna (iz krompirja, zamaškov, listja, predmetov … bolj spretni si izdelajo motiv iz linoleja) in si izbere izdelek, ki ga bo potiskal – platneno vrečo ali prtič. Potiskan izdelek odnese s seboj.

Prijavi se na E-novice

Vabimo vas, da se pridružite našim sledilcem. Na vaš e-naslov bomo pošiljali novice o dogajanju v našem rokodelskem centru.

S posredovanjem svojega e-naslova se strinjam z uporabo mojih podatkov za namene obveščanja.