Tekstilna instalacija Reka

03. junija 2021

Sodobni tekstilni center Kreativnice na bienalu tekstilnih umetnosti BIEN2021  z dvemi tekstilnimi deli razstavlja v Radovljici.

Tekstilna instalacija Reka je na ogled v levem atriju radovljiške graščine (Linhartov trg)

Razstava je odprta do 14. 8. 2021.

REKA, 2021

Sodobni tekstilni center Kreativnice:
Nina Vastl Štefe, Anja Musek, Silva Horvat

Dimenzije: 600×250 cm

Material: predena in česana volna, lan, bombaž

Struga reke Sore je v preteklosti definirala nastanek mesta Škofje Loke in njegovega imena (SSKJ: lóka -e ž (ọ́) nekoliko močvirnat travnik ob vodi: na loki sušijo seno / Škofja Loka), hkrati pa skozi zgodovino močno vplivala na razvoj dejavnosti v njem. Med drugimi so se tu razvile žage, kovaška, mlinarska in klobučarska obrt. Prav zaradi Sore je v starem mestnem jedru nastala Krennerjeva tovarna sukna, na temeljih katere je kasneje delovala Tovarna klobukov Šešir. S svojo močjo je reka Krennerjevi tovarni omogočala tudi lastno proizvodnjo elektrike, s presežki katere je Škofja Loka kot prvo mesto na Kranjskem leta 1894 dobila elektrificirano mestno razsvetljavo. Sodobni tekstilni center Kreativnice je nastal ob bivši tovarni klobukov Šešir ob prenehanju delovanja tovarne s potrebo po nadaljevanju kreativnega in razvojnega potenciala, ki so ga nosile tekstilne tovarne. V drugačni obliki ta potencial vendarle ostaja živ in se razvija. Tako kot je reka včasih vračala mestu z električno energijo, danes kreativna tekstilna skupnost mestu vrača z ustvarjalnostjo.
Sora s svojimi strugami povezuje Poljansko in Selško dolino ter na svojih brežinah že od nekdaj daje prostor sprostitvi in času, da se ljudje povežejo z naravo. Reka oživlja mesto in mu daje svežino.
Izhodišče za nastanek tekstilne instalacije REKA je pred štiridesetimi leti stkano volneno blago, ki je danes postalo navdih za novo zgodbo ustvarjalk Sodobnega tekstilnega centra Kreativnice. Tkano volneno blago je po štiridesetih letih spet zaživelo. Povezalo je delo tekstilnih oblikovalk in poudarja izčiščeno oblikovanje ter preproste linije. Simbolni pomen povezovanja, ki ga nosijo reke, je vtkan tudi v tekstilno instalacijo REKA. Rečni tok povezuje kraje, mesta, države. Mostovi in brvi povezujejo različne strani rečnih strug. Hkrati pa skupno delo in kreiranje skupnih idej povezuje, odpira in razvija sodobne skupnosti.
Smo v času, ko sta čista voda in zdravo okolje ogrožena, skrb za odgovorno sobivanje pa ni najvišje med družbenimi vrednotami. REKA preizprašuje naše delovanje in poziva k odgovornejšem bivanju vseh posameznikov. Naše reke pa nas vabijo na svoja nabrežja k občudovanju narave in času zase, vdihu in izdihu.

Deli na socialna omrežja

Prijavi se na E-novice

Vabimo vas, da se pridružite našim sledilcem. Na vaš e-naslov bomo pošiljali novice o dogajanju v našem rokodelskem centru.

S posredovanjem svojega e-naslova se strinjam z uporabo mojih podatkov za namene obveščanja.