Tekstilna instalacija Gozd

03. junija 2021

Sodobni tekstilni center Kreativnice na bienalu tekstilnih umetnosti BIEN2021  z dvemi tekstilnimi deli razstavlja v Radovljici.

Tekstilna instalacija Gozd je na ogled na dvorišču Šivčeve hiše.

Razstava je odprta do 14. 8. 2021.

GOZD, 2021

Sodobni tekstilni center Kreativnice:
Nina Vastl Štefe, Anja Musek, Lili Panjtar, Silva Horvat, Ladka Peneš

Dimenzije: 450×250 cm

Materiali: predena in česana volna, lan, bombaž

GOZD nosi pomen posameznika in njegove vloge v skupnosti. Tako kot eno samo drevo nosi pomembno vlogo pri komunikaciji, sobivanju in tvorjenju gozdnih mrež ter ekosistemov, ima posameznik pomembno vlogo znotraj skupnosti, v kateri živi. Odprta komunikacija, medsebojna podpora, prijateljstvo, izmenjava, sočutje in solidarnost, trajnostna naravnanost in odgovorno delovanje niso samoumevne, a ključne za preživetje. GOZD nas nagovarja, da gledamo, opazujemo, zaznavamo in aktivno delujemo. Tako kot gozd poveže posamezna drevesa v skupnost, GOZD povezuje pet avtoric in pet ustvarjalnih svetov. Mozaično prepletanje različnih naravnih materialov, tekstilnih tehnik tkanja, polstenja, prešivanja, tiskanja, barvanja z rastlinami, predenja in kvačkanja v skupni umetniški instalaciji povezuje različne ustvarjalke, ki delujejo v Sodobnem tekstilnem centru Kreativnice. Proces skupnega ustvarjanja je nastal iz potrebe po ustvarjanju lastnega prostora, iskanja sinergij med avtoricami in izmenjave ustvarjalnih praks. Tekstilna instalacija želi predajati zgodbo o trajnosti, odgovornem odnosu do naravnega in družbenega okolja in uporabo naravnih materialov. Skozi večmesečni proces nastajanja je nastal nov, svež, pomladanski GOZD, ki pa se bo skozi svoje življenje, druga gostovanja in potovanja srečeval z dotiki obiskovalcev, različnimi vremenskimi vplivi, naravno in umetno svetlobo ter drugimi vplivi iz okolja, ki ga bodo spreminjali. S tem bo GOZD razvijal svojo zgodbo, pripovedoval bo o svoji zgodovini in prejšnjih postojankah, svojih izkušnjah in se z njimi plemenitil. Tako kot se spreminja, odrašča in stara vsak od nas in po poti pridobiva izkušnje, ki nas delajo žive.

Več o celotnem bogatem programu BIEN 2021 pa najdete 👉 tukaj. 

 

Deli na socialna omrežja

Prijavi se na E-novice

Vabimo vas, da se pridružite našim sledilcem. Na vaš e-naslov bomo pošiljali novice o dogajanju v našem rokodelskem centru.

S posredovanjem svojega e-naslova se strinjam z uporabo mojih podatkov za namene obveščanja.