[BIEN21] Sodobni tekstilni center Kreativnice razstavlja v Radovljici!

12. maja 2021

Na bienalu tekstilnih umetnosti BIEN2021 Sodobni tekstilni center Kreativnice razstavlja v Radovljici!

Odprtje BIEN2021 v Radovljici poteka v četrtek 20. 5. 2021 ob 18h v Šivčevi hiši.

BIEN 2021

Bienale tekstilnih umetnosti

20. 5.–14. 8. 2021

Kranj, Radovljica, Škofja Loka

 

Bienale tekstilne umetnosti BIEN med majem in avgustom napoveduje več kot 70 tekstilnih umetnic, umetnikov, kolektivov in študentskih projektov, vrsto umetniških rezidenc in spletni program. S svojim avtorskim projektom sodeluje tudi Sodobni tekstilni center Kreativnice in se predstavlja v starem mestnem jedru Radovljice.

BIEN črpa iz dediščine industrije in identitete prostora. Posveča se tekstilijam, trajnostnim materialom in principom, spodbuja interdisciplinarno umetniško povezovanje in posebno pozornost namenja najboljšim delom aktualne študentske produkcije. 

 

Razstavni projekti in instalacije bodo na ogled v uveljavljenih galerijskih prostorih na Gorenjskem, kot so Layerjeva hiša, Stolp Škrlovec in Gorenjski muzej v Kranju, Šivčeva hiša v Radovljici in Loški muzej Škofja Loka ter nekatere druge lokacije v starih mestnih jedrih sodelujočih mest. V Radovljici se projekti bienala, ki skozi medij tekstil obravnavajo čebele, naravo in skupnosti, odpirajo prav na Svetovni dan čebel.

Odprtje razstav v Radovljici poteka v četrtek, 20. 5. 2021, ob 18. uri v Šivčevi hiši

Muzeji radovljiške občine v sklopu bienala predstavljajo dva projekta, ki bosta na ogled med 20. majem in 14. avgustom.

Prvega, Sanjski čebelnjak, podpisuje skupina študentov 1. letnika Fakultete za dizajn. Pri predmetu Tekstilne tehnike so obudili stare slovenske ročne tekstilne tehnike. Skozi raziskovanja različnih načinov prepletanj in zapletanj različnih tekstilnih in netekstilnih materialov so nastali abstraktni tekstilni vzorci. Vzorci, ujeti v šestkotno obliko lesenih okvirjev, ki kot skupek tvori satovje v panju, bodo na ogled v atriju Šivčeve hiše.

V starem mestnem jedru Radovljice se predstavlja tudi Sodobni tekstilni center Kreativnice. Nina Vastl Štefe, Anja Musek, Lili Panjtar, Silva Horvat in Ladka Peneš z deli GOZD in REKA povezujejo tekstilno umetnost in skupnost.

V GOZDU je v ospredju skupnost. Umetnice mozaično prepletajo različne naravne materiale, tekstilne tehnike tkanja, polstenja, prešivanja, tiskanja, barvanja z rastlinami, predenja in kvačkanja. Tekstilna instalacija predaja zgodbo trajnosti, skupnosti in odgovornega odnosa do naravnega ter družbenega okolja. Druga tekstilno umetniško delo REKA pa povezuje delo tekstilnih oblikovalk in poudarja izčiščeno oblikovanje ter preproste linije. Izhodišče za nastanek tekstilne instalacije REKA je pred štiridesetimi leti stkano volneno blago. Reke povezujejo kraje, mesta, države. Mostovi in brvi povezujejo različne strani rečnih strug. Hkrati pa skupno delo in kreiranje skupnih idej povezuje, odpira in razvija sodobne skupnosti.

Organizacija: Zavod Carnica, Muzeji radovljiške občine, Fakulteta za dizajn, pridružene članice Univerze na Primorskem, in Sodobni tekstilni center Kreativnice

Več o celotnem bogatem programu BIEN 2021 pa najdete 👉 tukaj. 

Pridite po navdihe!

Sledite bienalu tekstilnih umetnosti BIEN tudi na kanalih Youtube / FB / IG

Deli na socialna omrežja

Prijavi se na E-novice

Vabimo vas, da se pridružite našim sledilcem. Na vaš e-naslov bomo pošiljali novice o dogajanju v našem rokodelskem centru.

S posredovanjem svojega e-naslova se strinjam z uporabo mojih podatkov za namene obveščanja.