Roko-delci, vezni člen med preteklostjo in prihodnostjo

10. junija 2022

Po uspešno zaključeni prvi fazi projekta Roko-delci smo se projektni partnerji na Škofjeloškem poglobili v vsebine druge faze. Če smo najprej dokumentirali in pripravili izobraževalna gradiva za pletarstvo, smo se tokrat posvetili volni. Vemo, da je volna material izjemnih lastnosti in mnogih uporabnih vrednosti, a je ob enem še vedno premalo uporabljana. Vedno več je posameznikov in rejcev, ki se zavedajo pomena volne, zato smo v Loškem muzeju Škofja Loka in Rokodelskem centru DUO Škofja Loka (RAS) postopke obdelave volne oziroma runa podrobno dokumentirali. Seveda v tesnem sodelovanju s tistimi, ki so mojstri na tem področju.

Bojana Ažman, mojstrica predenja volne na kolovratu, tkanja, barvanja z naravnimi barvili in pletenja, je z nami delila svoje znanje obdelave volne od čiščenja, česanja, predenja in barvanja z naravnimi barvili. Vsebine bodo za javnost predstavljene v rokodelskem priročniku in v izobraževalnem filmu, ki bosta izšla jeseni. Obiskali smo tudi kmetijo Kovk na Jezerskem, kjer smo pri Smrtnikovih dokumentirali striženje ovc ter izpostavili pomen strokovnega in usmerjenega dela rejcev ovc za kakovostno volno, ki je primerna za izdelavo izdelkov z visoko dodano vrednostjo.

Posvetili pa smo se tudi prenosu rokodelskih znanj. Mojster pletar Janez Krišelj je izvedel sklop delavnic pletarstva za mlade. Svoje znanje je predal udeležencem škofjeloškega PUM-o programa in mladi so pokazali interes ter svoje ročne spretnosti, nastali pa so uporabni pletarski izdelki. V ateljeju AMUSE pa je potekal sklop delavnic za osebe z motnjami v duševnem razvoju. Izjemno ustvarjalna in delovna srečanja so potekala v sodelovanju z Osnovno šolo Jela Janežiča. Pod mentorstvom mojstrice Anje Musek so učenke spoznavale volno in tehniko mokrega polstenja ter izdelala skupen volnen kos, ki bo kmalu razstavljen v oknu Loške hiše.

Partnerji projekta se sicer pripravljamo še na vrsto drugih aktivnosti, ki jih bomo izvajali v prihodnjih mesecih. V mesecu septembru pripravljamo razstavo v Okroglem stolpu Loškega muzeja Škofja Loka in v Rokodelskem centru DUO Škofja Loka na temo volne. V nedeljo 11. 9. 2022 bo na Dvorcu Visoko rokodelski dogodek, v okviru Dnevov evropske kulturne dediščine pa bomo postavili vsebine rokodelstva v mestu v javni prostor.

Tudi OOZ Škofja Loka nadaljuje z izvajanjem projektnih aktivnosti za rokodelce

OOZ Škofja Loka v okviru projekta Roko-delci nadaljuje  z izvajanjem projektnih aktivnosti. Le-ta so že vseskozi usmerjena k pomoči tistim, ki se že oz. se še nameravajo začeti ukvarjati z dejavnostmi povezane z rokodelstvom. Na voljo smo jim z nasveti na različnih področjih – od preveritve poslovne ideje, do njene realizacije in samega trženja izdelkov. Prav tako zainteresiranim še vedno nudimo vse informacije o registraciji in izvajanju osebnega dopolnilnega dela.

V jesenskem času bomo za obstoječe rokodelce pripravili tudi spletni katalog rokodelskih izdelkov v katerem bodo predstavili svoje rokodelske mojstrovine. V ta namen se bo s strani fotografinje izvedlo tudi fotografiranje rokodelskih izdelkov. Svojo zainteresiranost za predstavitev v spletnem katalogu pa nam lahko sporočite že vnaprej. Spletni katalog rokodelskih izdelkov nam bo v pomoč pri trženju kot (poslovnih) daril pri lokalnih podjetjih in širše.  V jesenskem času se bosta izvedli še dve podjetniški izobraževanji na temo izboljšanja prodajnih veščin oz. glede na izražene potrebe rokodelcev na tem področju.

Rokodelska dediščina in sodobna rokodelska ustvarjalnost sta izčrpen vir navdiha in ne poznata omejitev. Partnerstvo se z aktivnostmi prizadeva za njuno širjenje in zavedanje, da je rokodelstvo izjemno aktualno za reševanje izzivov sodobnega časa.

Pripravili: Kati Sekirnik (DUO center) in Julija Primožič (OOZ Šk. Loka)

Projekt je sofinanciran iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Organ upravljanja za izvajanje Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014—2020, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Deli na socialna omrežja

Prijavi se na E-novice

Vabimo vas, da se pridružite našim sledilcem. Na vaš e-naslov bomo pošiljali novice o dogajanju v našem rokodelskem centru.

S posredovanjem svojega e-naslova se strinjam z uporabo mojih podatkov za namene obveščanja.