Razstava Všita zgodovina, oživljanje in ohranjanje oblačilne kulturne dediščine

Všita zgodovina, oživljanje in ohranjanje oblačilne kulturne dediščine mojstrice Andreje Stržinar

10. maj – 11. junij 2022

Rokodelski center DUO Škofja Loka

Na razstavi predstavljamo del Andrejinih mojstrovin, ki nastajajo v njeni šiviljski in krojaški delavnici. V njej ustvarja zgodovinske kostume in rekonstrukcije oblačil različnih časovnih obdobij slovenskega prostora. Rečemo lahko, da je v vsak oblačilni kos všita zgodba časa, ki jo posamezni kostum pripoveduje.

Oblačilna kultura pripoveduje o načinu življenja ljudi. Od nekdaj se oblačimo zelo različno in oblačenju pripisujemo različne pomene. Obleka je od nekdaj kazala na pripadnost različnim kulturam, skupnostim, družbenim slojem, pripoveduje o vsakdanjem življenju, o praznikih in o obredih prehodov v posameznikovem življenju. Oblačilna kultura plemičev, meščanov in kmetov se je skozi zgodovino stalno spreminjala in je bila stalno podvržena medsebojnim vplivom. Moda že od nekdaj narekuje smernice oblačenja in kljub temu, da se danes zaradi hitre mode razlike med družbenimi sloji in njihovo obleko brišejo, razlike še vedno obstajajo.

Popolno nasprotje hitri modi in današnjemu načinu oblačenja pa je delo Andreje Stržinar, ki se vsakemu oblačilnemu kosu popolnoma posveti. Njeno delo ohranja spomin na nekdanje načine oblačenja in tudi izdelave oblačil. Temelj njenega dela je ročna izdelava in vključevanje različnih rokodelskih tehnik krojenja, šivanja, vezenja in drugih. Andreje Stržinar stremi k čim bolj celostnemu in avtentičnemu prikazu načinov oblačenja različnih obdobij. Tako je izdelava enega kostuma dolgotrajen proces – od študije zgodovinskih virov, sodelovanja z drugimi strokovnjaki in mojstri rokodelci (kot so klobučarji, čevljarji, vezilje…), izbora ustreznih materialov, krojenja do ročne izdelave kostumov po meri.

Svojo šiviljsko pot je Andreja Stržinar začela na Srednji tekstilni šoli, ki jo je nadaljevala v gledališkem ateljeju SNG Opera in balet Ljubljana, kjer se je več kot desetletje kalila najprej v slikarni, nato pa v moški krojačnici. Pridobljene izkušnje so jo kasneje vodile na samostojno pot, na kateri se stalno povezuje in sodeluje z drugimi priznanimi strokovnjaki s področja oblačilne dediščine. Njena oblačila nosijo številne folklorne skupine, oblačila so del gledaliških kostumskih fundusov, sodeluje pa tudi pri številnih projektih in dogodkih. V zadnjem času jo zanima tudi poučevanje in prenašanje svojega bogatega znanja. S svojim delom Andreja nastavlja ogledalo današnji modi, opozarja na izginjanje znanja ročne izdelave oblačil, hkrati pa odpira prostor za sodobne interpretacije oblačilne kulturne dediščine, ki je na našem prostoru izjemno bogata, zanimiva in premalo poznana.

Foto Lucija Kavčič in Arhiv RC DUO Škofja Loka

Deli na socialna omrežja

Prijavi se na E-novice

Vabimo vas, da se pridružite našim sledilcem. Na vaš e-naslov bomo pošiljali novice o dogajanju v našem rokodelskem centru.

S posredovanjem svojega e-naslova se strinjam z uporabo mojih podatkov za namene obveščanja.