Razstava Od runa do volne

Od runa do volne

14. 9. 2022 – 15. 10. 2022

Rokodelski center DUO Škofja Loka

Razstava Od runa do volne zaokrožuje večmesečen proces dokumentiranja in raziskovanja volne. O materialu mnogih dobrih lastnosti je sicer napisanega in znanega že veliko, mi pa smo se ukvarjali predvsem s tradicionalnimi postopki obdelave in rabe tega materiala na Škofjeloškem.

Razstava je del projekta Roko-delci, ki poteka v okviru LAS loškega pogorja. V delu projektnih aktivnosti skupaj z Loškim muzejem Škofja Loka raziskujemo rokodelsko dediščino in sodobno rokodelsko ustvarjanje. Lani smo podoben raziskovalni proces namenili pletarstvu in opravljeno delo še vedno odmeva.

Tudi motiv za dokumentiranje postopkov obdelave volne je namenjen dolgoročnim učinkom. Bojana Ažman, mojstrica rokodelka, s katero sodelujemo že več let, je skozi izvajanje in vodenje tečajev predenja v našem Rokodelskem centru spodbudila posameznike k učenju predenja volne na kolovrat. Bojana je raziskovalka po duši. Sama je pripravila gradivo za priročnik, v katerem je opisala delovne postopke priprave runa za predenje, barvanje z rastlinami in tkanje. Gradivo je zbrala predvsem zaradi lastne izkušnje, svojih začetkov učenja, ko ni bilo na voljo skoraj nič domače literature. Skozi naše sodelovanje je izrazila željo po izdaji priročnika in skozi projekt Roko-delci smo njeno delo lahko še nadgradili. Loški muzej Škofja Loka je raziskal zgodovinski vidik ovčereje in uporabe volne na Loškem, v rokodelskem centru DUO pa smo izvedli snemanje dokumentarnega filma. Na kmetiji Kovk na Spodnjem Jezerskem smo z Eveline in Janezom Smrtnikom posneli del o reji ovc, skrbi za kvaliteto volne, za katero si prizadeva Društvo rejcev ovc jezersko-solčavske pasme ter o striženju ovc. Bojana Ažman pa je v filmu z nami delila svoje znanje od pranja, česanja runa, do predenja na kolovratu in barvanja volne z rastlinami.

Z delom razstave Od runa do volne, ki ga predstavljamo v našem centru, želimo prikazati predvsem pomen rabe runa ali volne avtohtonih pasem ovc, še posebej jezersko-solčavske pasme ovc. Na razstavi se ukvarjamo z značilnostmi volne kot materiala, postopki obdelave runa in pomenom ter simboliko skupnega dela povezanega z volno v skupnosti. Na drugi strani pa želimo prikazati za kaj vse se volna lahko uporablja. Velikokrat spregledamo, da je volna material, ki nas spremlja celo življenje in ozaveščanje o rabi volne je pomembno tudi v smislu krožnega gospodarstva, rabe naravnih materialov in lokalno dostopnih virov.

Projekt sofinancira Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja RS 2014 – 2020. Organ upravljanja, določen za izvajanje Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014 – 2020, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Za vsebino odgovarjata Razvojna agencija Sora d. o. o in Loški muzej Škofja Loka.

Deli na socialna omrežja

Prijavi se na E-novice

Vabimo vas, da se pridružite našim sledilcem. Na vaš e-naslov bomo pošiljali novice o dogajanju v našem rokodelskem centru.

S posredovanjem svojega e-naslova se strinjam z uporabo mojih podatkov za namene obveščanja.