Odprtje razstave Všita zgodovina, oživljanje in ohranjanje oblačilne kulturne dediščine

Vljudno vabljeni na odprtje in ogled razstave Všita zgodovina, oživljanje in ohranjanje oblačilne kulturne dediščine mojstrice Andreje Stržinar.

Razstavo odpiramo v torek, 10. maja 2022, ob 18. uri v Rokodelskem centru DUO Škofja Loka (Mestni trg 34).

Andreja Stržinar se pri svojem ustvarjalnem delu posveča oblačilni dediščini. V svoji šiviljski in krojaški delavnici ustvarja zgodovinske kostume in rekonstrukcije oblačil različnih časovnih obdobij slovenskega prostora. Izhodišče njenega dela je raziskovanje in študija redkih arhivskih gradiv in virov, ki v procesu ustvarjanja postanejo osnova za izdelavo rekonstrukcij oblačil. Zgodba časa, ki jo pripoveduje določen oblačilni kos, je vanj všita in Andreja Stržinar si s svojim delom prizadeva za čim bolj ustrezno in celostno predstavitev določenega zgodovinskega obdobja.

Po končani Srednji tekstilni šoli se je več kot desetletje kalila v gledališkem ateljeju SNG Opera in balet Ljubljana, najprej v slikarni, nato pa je sledila prva krojaška zaposlitev v moški krojačnici. Pridobljene izkušnje so jo kasneje vodile na samostojno pot, na kateri se stalno povezuje in sodeluje z drugimi priznanimi strokovnjaki s področja oblačilne dediščine. Njena oblačila nosijo številne folklorne skupine, oblačila so del gledaliških kostumskih fundusov, sodeluje pa tudi pri številnih projektih in dogodkih.

Na razstavi predstavlja del svojega ustvarjalnega opusa – od rekonstrukcij historičnih oblačil do slovenske oblačilne dediščine.

Razstava bo na ogled do 11. junija 2022.

Vljudno vabljeni!

Deli na socialna omrežja

Prijavi se na E-novice

Vabimo vas, da se pridružite našim sledilcem. Na vaš e-naslov bomo pošiljali novice o dogajanju v našem rokodelskem centru.

S posredovanjem svojega e-naslova se strinjam z uporabo mojih podatkov za namene obveščanja.