Klobuk za vsako priložnost: klobučarska delavnica Matjaža Reška, J.I.M. klobuki

»KLOBUK ZA VSAKO PRILOŽNOST: KLOBUČARSKA DELAVNICA MATJAŽA REŠKA, J.I.M. KLOBUKI«

19. oktober – 27. november 2021

Rokodelstvo na Loškem sega v čas srednjega veka in v tistem času so tukaj delovali tudi klobučarji. V zgodovinskih virih lahko beremo, da so se škofjeloški klobučarji leta 1633 povezali s kranjskimi in skupaj so ustanovili klobučarski ceh sv Janeza Evangelista in Janeza Krstnika. Skozi leta in stoletja je v Škofji Loki delovalo različno število klobučarjev. V obdobju od sredine 18. stoletja pa do 60. let 20. stoletja je delovalo 13 klobučarskih delavnic, v katerih je delalo 154 klobučarjev vajencev, pomočnikov in mojstrov. V celotnem času je bilo izjemnega pomena izobraževanje in prenašanje znanja. To se je nadaljevalo iz roda v rod, klobučarji vajenci pa so se tudi izobraževali v obrtni šoli, ki je delovala v Škofji Loki.

Iz obrtnega načina izdelave klobukov je ta dejavnost prerastla v industrijo z ustanovitvijo tovarne klobukov Šešir Škofja Loka Leta 1921. Zgodovina delovanja tovarne je bila razgibana in pestra, končala pa se je leta 2016, ko je tovarna šla v stečaj. Dejstvo je, da je tovarna pomembno vplivala na razvoj in prepoznavnost mesta, z njo pa je povezanih ogromno osebnih, družinskih in poslovnih zgodb.
O same tovarne danes ni ostalo veliko – spomini delavcev in lokalne skupnosti in klobuki, ki jih nekateri še danes nosijo. Kljub vsemu, pa se je z letom 2021 začela nova, pomembna klobučarska zgodba. V letošnjem letu, ko bi tovarna Šešir praznovala 100 let delovanja, je svojo klobučarsko delavnico J.I.M. klobuki uradno odprl klobučar Matjaž Rešek.

Klobučar Matjaž Rešek prihaja iz Poljanske doline. Njegova poklicna pot je že dvajset let prepletena s klobučarstvom, s katerim se je prvič srečal v tovarni klobukov Šešir Škofja Loka. Tam je bil sicer zaposlen kot vodja investicij in vzdrževanja, a se je medtem spoznal z vsemi postopki in tehnologijo izdelave klobukov. Poznavanje vseh faz mu je omogočilo kvalitetnejše opravljanje svojega dela, kateremu so se pridružile tudi druge zadolžitve. Klobučarska obrt mu je v dobrih šestnajstih letih dela v tovarni zlezla pod kožo, svoje znanje pa se skozi vsa leta tudi nadgrajeval in poglabljal pri različnih mojstrih doma in v tujini. S svojim delom skrbi tudi za nadaljevanje in ohranjanje stoletne klobučarske tradicije na Škofjeloškem. Zaveda se pomena dostopnosti klobučarskega znanja, zato je pripravljen edinstvene veščine in znanje prenesti na mlajšo generacijo.

Z maloserijsko in ročno izdelavo strankam v svoji delavnici nudi osebni pristop, kakovostne izdelke in izdelavo izdelkov po meri. Klobuke izdeluje iz najkakovostnejših materialov – zaradi svojih lastnosti sta to kunčja in zajčja dlaka. Na razstavi Klobuk za vsako priložnost Matjaž Rešek predstavlja del svojega dosedanjega dela. Predstavljeni so osnovni postopki izdelave klobuka, različne površinske obdelave klobukov in končni izdelki – moški in damski klobuki, lovski, kavbojski in planinski klobuki ter klobuki za folklorne kostume, gledališča in uniforme.
Vse razstavljene klobuke je možno naročiti, lepo pa vas tudi vabimo v prostore delavnice Matjaža Reška, v bivši upravni stavbi Tehnika na Spodnjem trgu (Strana cesta 2, Škofja Loka).

Razstava bo na ogled do 20. novembra 2021.
Vljudno vabljeni!

Več o delu Matjaža Reška
Objava na MMC RTV Slovenija

Deli na socialna omrežja

Prijavi se na E-novice

Vabimo vas, da se pridružite našim sledilcem. Na vaš e-naslov bomo pošiljali novice o dogajanju v našem rokodelskem centru.

S posredovanjem svojega e-naslova se strinjam z uporabo mojih podatkov za namene obveščanja.