BIEN 2023_VESOLJE SONC

20. junija 2023

BIEN 2023: VESOLJE SONC

Sodobni tekstilni center Kreativnice

6. 6.–31. 8. 2023

muzejsko območje Stara Sava, Gornjesavski muzej Jesenice  

 

Sodobni tekstilni center na povabilo Bienala tekstilnih umetnosti BIEN 2023 s tekstilnimi deli gostuje v muzejskem območju Stara Sava na Jesenicah.

Avtorice so oblikovale sklop velikih tekstilnih del, ki tvorijo celoto in vsako na svoj način pripoveduje številne zgodbe …

 

VESOLJE SONC, 2023
The Universe of Suns, 2023

Sodobni tekstilni center Kreativnice
Silva Horvat, Anja Musek, Lili Panjtar, Nina Vastl Štefe
Dimenzije: 75 x 830 cm
Tehnika: ročno tkanje, polstenje, šivanje, barvanje z rjo

Morda se človeškemu očesu zdi, da je vesolje daleč, da je prazno, da ga celo ni. A je polno, bogato, vseobsegajoče. Ko nas zvezdni svod v jasnih nočeh objame, se zavemo, da mu pripadamo. Vsi elementi v njem so individuumi, a hkrati medsebojno vplivajo in soustvarjajo energije.
Sonce je metafora življenja in je življenje samo. Iz vesolja vsa bitja na planetu črpajo njegove energije. Sončev ritem je dnevni in letni ritem življenja na Zemlji. Že milijarde let!
Vesolje prepleta energije. Tudi Vesolje sonc prepleta. Širi ustvarjalna vesolja (Sonce, Sončno življenje, Železno sonce in Žarenje), ki kot planeti na središčnem dimniku nekdanjega fužinarskega plavža tvorijo eno galaksijo. Taljenje železove rude in fužinarska industrija sta v več pogledih ključno zaznamovala prostor, v katerem dimnik stoji. Kot je Sonce predpogoj za življenje na našem planetu, je tudi ta fizični prostor navdahnil nastanek del(a). Impozanten dimnik, ki s svojimi stranicami pogleduje na vse strani neba, je v hladnem delu leta v senci in z njim celotno fužinarsko naselje Stara Sava. Sonce v to dolino dolgo ne posije … na svečnico pa prvi sončni žarki posijejo na cerkven zvonik in s tem končno napovedo začetek toplega dela leta.
Vesolje sonc preigrava metafore, simbole, zgodbe in fizični svet, ki je včasih surov in težak, a se ob sončnih žarkih zmehča in osvetli.

 

SONCE, 2023
Silva Horvat

Dimenzije: 140 x 200 cm
Tehnika: ročno tkanje
Material: volna

Sonce – rumeno, vzhajajoče, belo, ognjeno … Sonce nenehno oddaja energijo, sončni žarki, ki dosežejo naš planet, dajejo energijo vsem živim bitjem na njem. Brez Sonca ni obstoja.
Moje Sonce je stkano v barvnem koloritu volnenih niti in v mehkobi tkanih struktur, kar daje občutek svetlobe in toplote božajočih sončnih žarkov.

 

SONČNO ŽIVLJENJE, 2023
Anja Musek

Dimenzije: 450 x 85 cm
Tehnika: nuno tehnika mokrega polstenja
Material: česana ovčja volna, laneno blago

Sonce se je rodilo iz teme in tja se bo tudi vrnilo.
Sonce je Zemlji najbližja zvezda. Oddaja svetlobo in toploto, ki omogočata obstoj življenja na njej. Živimo v času, ko je naš planet v idealni oddaljenosti od Sonca in Sonce oddaja ravno prav energije, da podpira vse življenje na Zemlji.
Tako kot vse drugo na tem svetu ima tudi sonce življenjski cikel. Naše Sonce je nastalo 4,5 milijard let nazaj in je nekje na polovici svoje življenjske dobe. ‘Že’ čez milijardo let bo Sonce 10 % svetlejše, kot je trenutno. To bo sprožilo učinek vlažne tople grede na Zemlji in ustvarilo okolje, kjer življenje, kot ga poznamo na našem planetu, ne bo moglo več obstajati.
Vse je ciklično, vse je proces, vse ima svoj začetek in konec.
/// Sonce daje življenje našemu planetu, a mu ga bo nekoč tudi odvzelo. Spomnimo se na to vsak trenutek vsakega dne, postavimo to dejstvo ob bok našim težavam in se veselimo, da živimo prav v tem času – izkoristimo naša življenja v vsej svoji polnosti, predno zaide naše sonce.///

 

ŽELEZNO SONCE, 2023
Lili Panjtar

Dimenzija: 500 x 78 cm
Material: 100% bombaž (jadrovina)
Tehnika: ročno barvanje in tiskanje z rjo, strojno in ročno šivanje

Iščem vzporednice med Soncem, velikansko gorečo kroglo iz žarečih plinov, taljenjem železa v plavžu in rjo, surovino, s katero vzorčim tkanino.
V sončevi sredici so neverjetne temperature, ki spominjajo na taljenje železove rude v plavžu. Tudi v njem se sprošča veliko energije in temperatura je zelo visoka. Talina spominja na Sonce in tudi kolorica, ki pri tem nastaja, mi daje vzporednice.
V sončevi sredici je 0,16 % železa, na Zemlji pa je po masi najpogostejši element, saj tvori večino njenega zunanjega in notranjega jedra. Ko je izpostavljeno zunanjim vplivom – zraku in vlagi – se prične proces korozije in na njem se pojavi rja. Če bi se proces nadaljeval, bi rja sčasoma uničila železo. Če proces korozije zaustavim, rja železu doda drugačen videz in spremeni nekatere njegove lastnosti. Sonce kljubuje času, a se v času spreminja, prav tako se v plavžu spreminja staljena ruda »železno sonce«. Železo, izpostavljeno vremenu, mi daje rjo; z njo spremenim surovo jadrovino v jutranjo in večerno zarjo; prekinem proces korozije in belo sonce zažari tam nekje vmes.

 

ŽARENJE, 2023
Nina Vastl Štefe, Mojdom

Dimenzije: 140 x 300 cm
Tehnika: ročno prešivanje in vezenje, ročni tisk
Material: laneno platno, blago za padala, bombažno polnilo, lanena in bombažna nit

Ko sem bila stara 18 let, sem se vpisala na tečaj padalstva v Lescah. Na predavanja in treninge pred prvimi skoki sem se vozila z avtobusom iz Škofje Loke in Kranja. Takrat je veljalo pravilo, da smo si skoke prislužili z delom. Na letališču je bila majhna žebljarna, v kateri smo lahko delali, hodili pa smo tudi na Jesenice, v železarno, kjer smo iz odpadnih kupov prebirali železo.
Dedi Mirko se je rodil v Žerjavu na Koroškem. S 14 leti je šel v Ljubljano na Srednjo tehnično šolo. S seboj je imel harmoniko, ki si jo je sam prislužil z igranjem na porokah. Med šolanjem se je preživljal z igranjem nanjo: med vikendi v gostilni Rio v centru mesta, poleti pa na Rabu. Ko je bil star 18 let, se je odpravil na vojaško pilotsko šolo v Srbijo, ki jo je zaključil kot 2. generacija pilotov v stari Jugoslaviji.
Sonce mi predstavlja elementarno moč ter voljo in veselje do življenja. Daje mi občutek svobode, brezmejnosti in mladosti.
Zato tekstilno delo »Žarenje« posvečam svojemu dediju: Mirko Vastl 1916–1994.
Nad črno zemljo se boči velikanski krog življenja, ki ga poganja Sonce. Krog življenja je dvobarven, zgornja bela polovica kot jasno nebo in hkrati padalo. Med nebom in zemljo pa se zgodijo zgodbe, ki izvezejo svoje spomine na del moje in dedijeve zgodbe.

 

Foto Maša Pirc, BIEN2023

Deli na socialna omrežja

Prijavi se na E-novice

Vabimo vas, da se pridružite našim sledilcem. Na vaš e-naslov bomo pošiljali novice o dogajanju v našem rokodelskem centru.

S posredovanjem svojega e-naslova se strinjam z uporabo mojih podatkov za namene obveščanja.